Zorgen over mogelijke plaatsing van windmolens

DIEMEN Veel inwoners van Diemen maken zich zorgen over de mogelijke plaatsing van windmolens binnen de gemeentegrenzen van Diemen of vlak daarbuiten. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van Duurzaamheid geeft informatie van de stand van zaken.

Naar aanleiding van het opstellen van de regionale energiestrategie (RES) is Diemen net als andere gemeenten in de regio bezig met het zoeken naar locaties voor windmolens en zonneweiden. Sikkes-van den Berg: "Voor de duidelijkheid: het gaat om onderzoek naar locaties waar mogelijk windmolens en zonneweiden kunnen worden geplaatst. Er wordt in Diemen onderzoek verricht naar de volgende locaties: de Diemer Vijfhoek, de Spoordriehoek, de Weilanddriehoek, de omgeving van het terrein van Vattenfall, een deel van het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de A1, het Diemerbos Oost en West en langs de Gooiseweg. In sommige van die gebieden wordt gezocht naar een mogelijke locatie voor de plaatsing van windmolens, in andere gebieden voor plaatsing van zonneweiden en op weer andere plekken voor plaatsing van beide."

De wethouder benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over de locaties en dat dit ook niet zomaar zal gebeuren. "Wij hebben onlinebijeenkomsten gehouden waar inwoners van Diemen en inwoners van omliggende gemeenten hun mening konden geven. Daarnaast beschikken wij over de inbreng van diverse groepen van belanghebbenden, natuurorganisaties en technische rapporten. Op basis van alle informatie komt het college van B en W met een advies aan de gemeenteraad. Dit advies zal naar verwachting eind februari/begin maart klaar zijn. De gemeenteraad zal de RES 1.0, waar dit advies in is verwerkt, naar verwachting in juni vaststellen. Het gaat dan nog steeds over mogelijke locaties."

3