Een bijeenkomst van Daarom Duurzaam Diemen in 2019.
Een bijeenkomst van Daarom Duurzaam Diemen in 2019. Foto: Trudy Kroese

Daarom duurzaam Diemen krijgt 17.000 euro subsidie van gemeente

DIEMEN Het college van B en W heeft de Stichting Daarom Duurzaam Diemen (DDD) een subsidie toegekend van 17.000 euro voor 2021. Het college ziet dat de Stichting Daarom Duurzaam Diemen hiermee verder kan uitgroeien tot hét platform voor duurzaamheid in Diemen.

Inwoners van Diemen worden dit jaar uitgenodigd om duurzame initiatieven te nemen in hun eigen omgeving of dorpsbreed. Een van de pijlers van Daarom Duurzaam Diemen is bijvoorbeeld dat het microsubsidies kan uitkeren om duurzaamheidsinitiatieven in Diemen een zetje te geven.

Daarom Duurzaam Diemen organiseert regelmatig evenementen over duurzame onderwerpen. Het laatste evenement is recent georganiseerd in De Omval met een lezing over de verborgen impact die mensen hebben op het klimaat.

Door corona heeft de stichting vorig jaar geen jaarlijks Daarom Duurzaam Diemencafé of evenement kunnen organiseren, maar de stichting wil dit jaar wel met inwoners en initiatiefnemers de uitwisseling aangaan. Hoe dat vorm gaat krijgen is nu nog niet duidelijk. Daarom Duurzaam Diemen heeft het afgelopen jaar wel hard gewerkt aan het verder verbeteren van de digitale communicatiekanalen zoals het platform daaromduurzaamdiemen.nl, de nieuwsbrief en de Facebookpagina, waar bijna 300 mensen bij zijn aangesloten. Ook zijn er meerdere microsubsidies uitgereikt om duurzame initiatieven in Diemen een zetje te geven. Daarnaast zijn er op verschillende thema's kartrekkers en werkgroepen actief, bijvoorbeeld op het vlak van duurzame voeding, biodiversiteit, een aardgasvrij Diemen en de realisatie van energiecoöperaties. De stichting werkt momenteel ook aan het uitbreiden van het netwerk door actief contact te zoeken met duurzame initiatieven in Diemen zoals het Repair Café en buurtmoestuinen.

Wethouder Duurzaamheid Matthijs Sikkes-van den Berg vindt het belangrijk dat er een sterk en zelfstandig platform is voor duurzaamheid in de gemeente Diemen. "Iedereen in Diemen kan wat doen aan duurzaamheid en Daarom Duurzaam Diemen kan dat bij elkaar brengen, zichtbaarder maken en een zetje geven. De gemeente draagt graag bij aan het verder verstevigen van dit duurzame platform in Diemen en heeft daarover regelmatig contact met het bestuur. Ook heeft een trainee vanuit de gemeente zaken opgepakt om de stichting te ondersteunen. Het is en blijft vrijwilligerswerk. Dus mensen in Diemen die initiatieven willen ontplooien of de stichting op een andere manier willen helpen, roep ik op: neem contact op met de stichting Daarom Duurzaam Diemen.”