Het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.
Het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

Maatregelen moeten wachttijd voor zwemlessen korter te maken

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is sinds half december gesloten. Een gevolg hiervan is dat de wachtlijst voor zwemlessen verder groeit.

DIEMEN De exploitatie van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran heeft zich de laatste jaren positief ontwikkeld. Vooral het zwembad heeft gezorgd voor een toename van de inkomsten.

Jos Muller, manager Sportbedrijf van de gemeente, en Paula van der Pouw, coördinator van het sportcentrum, vertellen over de ontwikkelingen. Van der Pouw geeft ook 18 uur per week zwemles.

Om recreatief zwemmen en het gebruik van het sportcentrum voor verenigingen mogelijk te maken, draagt de gemeente geld bij. De afgelopen jaren is het bedrag dat de gemeente moet bijleggen veel lager geworden dan een jaar of acht geleden. Muller: "Wij hebben een aantal jaren geleden een aantal maatregelen genomen om het exploitatietekort terug te dringen. Wij zijn de zwemlessen anders gaan organiseren. Ook op de tijden dat er zwemlessen worden gegeven kunnen recreanten in een deel van het zwembad baantjes trekken en is er meer belangstelling voor aquafit-activiteiten. Ook zijn wij veel meer activiteiten gaan organiseren, zoals extra cursussen in de vakantieperiodes en de wekelijkse kinderdisco op de vrijdagavond. De kinderdisco's trokken in de periode dat wij nog open waren heel veel publiek."

In tegenstelling tot voorgaande jaren ging het sportcentrum vorig jaar in de zomervakantie geen drie weken dicht. Hierdoor konden zomercursussen worden georganiseerd. Een aantal kinderen heeft tijdens de zomerperiode kunnen afzwemmen en hun diploma behaald.

Het sportcentrum is door de coronamaatregelen diverse keren dicht geweest: in het voorjaar van 2020 maar liefst negen weken en in het najaar van 2020 drie weken. Sinds half december is het sportcentrum opnieuw gesloten. "Dit heeft uiteraard gevolgen voor onze exploitatie. Wij hoopten dit jaar voor het eerst 1 miljoen euro aan inkomsten binnen te krijgen, maar dat is door de coronamaatregelen niet gelukt. Wij hebben in 2020 een ton meer tekort dan in 2019. Maar de gemeente kan een beroep doen op compensatieregelingen van het Rijk", aldus Muller.

Van der Pouw: "Door de sluitingen van vorig jaar is de wachtlijst voor zwemlessen groter geworden. Er staan nu zo'n 380 kinderen op de wachtlijst. En er komen elke dag een paar kinderen bij. Als de lessen weer kunnen beginnen, zullen kinderen geruime tijd moeten wachten voordat zij met zwemlessen kunnen beginnen. De gemiddelde wachttijd zal naar verwachting zo'n 10 maanden zijn. De wachttijd voor zwemlessen in het weekend is langer dan die voor zwemlessen doordeweeks. Kinderen die de cursus Babyzwemmen volledig afronden kunnen de eerste groep van de zwemlessen overslaan en kunnen daardoor makkelijker instromen."

De leiding van het zwembad denkt momenteel na over maatregelen om de wachttijd voor zwemlessen korter te kunnen maken. Muller: "Nu wordt er alleen op dinsdag en donderdag al om 07.00 uur met de lessen begonnen. Er wordt onderzocht of dit ook op maandag, woensdag en vrijdag mogelijk is. Doordat alle basisscholen in Diemen inmiddels een continurooster hanteren is er dagelijks tussen 14.00 en 15.00 uur ruimte in het rooster. Wellicht kunnen er dan ook zwemlessen worden gegeven. Daarnaast willen wij net als vorig jaar in de zomervakantie open blijven."

In Diemen is er gelukkig ook nog schoolzwemmen, maar ook dit ligt uiteraard stil. Van der Pouw: "Onder normale omstandigheden krijgen de leerlingen van de groepen 5 van de basisscholen in Diemen hier één keer per week schoolzwemmen. Daarnaast krijgen de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen één keer per maand een natte gymles. Deze schoolzwemactiviteiten zijn ook belangrijk voor het behouden van de zwemvaardigheid: soms lijkt het wel of de kinderen ondanks een diploma de zwemtechniek zijn 'vergeten'. De leerlingen van de Kersenboom gaan voor schoolzwemmen en de natte gymlessen naar het AGO zwembad. Dat ligt dicht bij de school. De andere scholen in Diemen komen allemaal naar Sportcentrum Wethouder F.B. Duran."

Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is de thuisbasis van diverse sportverenigingen: De Meeuwen, Onderwatersport Vereniging Diemen, Tafeltennisvereniging Diemen en Schietsportvereniging De Vrijheid. De Meeuwen heeft drie afdelingen: zwemmen, waterpolo en synchroonzwemmen.

Het sportcentrum beschikt ook over een sportzaal en twee squashbanen. De sportzaal wordt de laatste jaren steeds intensiever gebruikt en ook gehuurd door personen die op eigen initiatief willen sporten, bijvoorbeeld zaalvoetballen.