Leerlingen van de Diemer IJsclub krijgen les.
Leerlingen van de Diemer IJsclub krijgen les. Foto: Trudy Kroese

Leerlingen van Diemer IJsclub genieten van lessen op Jaap Edenbaan

De schaatslessen van de Diemer IJsclub op de Jaap Edenbaan gaan ondanks de coronamaatregelen gewoon door.

DIEMEN De directie van de Jaap Edenbaan heeft na overleg met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland een aantal voorzorgsmaatregelen genomen.

De Diemer IJsclub verzorgt elke vrijdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagochtend schaatslessen voor jeugd tot en met 12 jaar op de Jaap Edenbaan. Er krijgen momenteel 140 kinderen les, de meeste kinderen komen uit Diemen.

Lau Demmers en Jan Poster ontvangen ons op de Jaap Edenbaan. Demmers is voorzitter van de oudste vereniging van Diemen (1887). Poster is coördinator jeugdschaatsen. Demmers: "Sinds half december kunnen kinderen zich niet meer aanmelden voor onze schaatslessen. We zitten vol. De groepen bestaan uit 18, 19 kinderen en die willen we niet groter maken om het overzichtelijk en werkbaar te houden voor onze trainers. Elke groep krijgt les van twee trainers."

De sfeer op de Jaap Edenbaan is anders dan we gewend zijn. Het sfeervolle horecabedrijf Jaap is net als alle andere horecazaken in Nederland gesloten en de kleedkamers zijn op slot. "Er mag maximaal één ouder per kind naar binnen. De ouders en de kinderen gaan via een brug over de ijsbaan naar het middenterrein. Daar kunnen de schaatsen worden ondergebonden. Daarna gaan de ouders via de brug weer van het middenterrein naar de andere kant en nemen een plek in langs de schaatsbaan achter de boarding. Zij staan dan verspreid en houden uiteraard minimaal 1,5 meter afstand. Omdat de kinderen niet terecht kunnen in de kleedkamers hebben zij hun schaatskleding al onder hun jas aan", aldus Demmers.

Lau Demmers en Jan Poster zijn elke vrijdag en zaterdag aanwezig op de Jaap Edenbaan. Een groot aantal trainers van de Diemer IJsclub begeleidt de trainingen. Die trainingen van de beginners vinden plaats op de kleine ijsbaan, 'de krabbelbaan' genoemd, en de gevorderden krijgen les op de 400 meterbaan.

Poster: "De bruggen zorgen voor een speciale sfeer op het complex. De bruggen hebben eerder in het Olympisch Stadion gestaan toen daar werd geschaatst."

Schaatsers binden schaatsen onder op middenterrein

De trainingen van de licentieschaatsers gaan eveneens door. De licentieschaatsers dienen zich aan strenge regels te houden. Zij mogen uiteraard niet in groepen trainen. De trainingen worden met maximaal twee schaatsers per 'groep' gehouden en er mogen ook geen 'treintjes' op het ijs worden gevormd. De licentierijders kunnen voorlopig alleen maar trainen. Wedstrijden zijn in verband met de coronamaatregelen verboden.

De natuurijsbaan op De Sniep in Diemen is in december weer onder water gezet. Alle schaatsliefhebbers hopen dat het dit jaar eindelijk weer eens mogelijk zal zijn om op natuurijs te schaatsen. Mocht dit later deze maand of in februari inderdaad het geval zijn dan zal de Diemer IJsclub er uiteraard voor zorgen dat de dan geldende coronaregels worden nageleefd.


Een van de twee bruggen over de ijsbaan.