Van de lezer

Participatie in Buitenlust?

Participatie is belangrijk voor bewoners en gemeente. Waarom? Omdat bewoners ook argumenten kunnen aandragen, belangen kunnen afwegen en zich buigen over lastige keuzes.

Participatie van buurtbewoners is niet: doen wat die bewoners willen. In Buitenlust wil de werkgroep Buitenlust Groen woningbouw tegenhouden ten gunste van speelveldje en groen. Echter: de gemeente heeft een groot tekort aan sociale woningen. Moet dit een kwestie zijn van 'wie wint'? Nee.

De werkgroep kan ook, net als raadsleden en gemeente, voordelen en bezwaren tegen elkaar afwegen. Juist omdat ze de situatie goed kent, kan ze aanpassingen met recht naar voren brengen. Blijken die in redelijkheid onmogelijk, of zijn de bezwaren van de werkgroep terecht onoverkomelijk, dan kan 'niet bouwen' een conclusie van dit participatieproces zijn. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om te beslissen. Een uitvoerig verslag van het participatieproces kan dan goed dienst doen.

Participatie van bewoners is ook niet: de bewoners alleen maar laten kiezen uit welk gebouw er komt te staan. Dat gaat voorbij aan mogelijk gegronde bezwaren van bewoners en schept een kloof tussen politiek en bewoners.

Het gemeentelijk participatieproces heeft in Buitenlust hier niet in voorzien. Dat is een gemiste kans. Er komen nog veel participatieprocessen. Ik hoop dat de gemeente en bewoners daar de kloof weten te voorkomen.

Frans Eerkens,
Diemen