Kinderen gaan zwerfvuil opruimen bij Beukenhorst.
Kinderen gaan zwerfvuil opruimen bij Beukenhorst. Foto: Welzijn Diemen

Welzijn Diemen organiseert veel activiteiten voor jeugd

Welzijn Diemen organiseert ook in deze periode van strenge coronamaatregelen activiteiten voor kinderen en jongeren.

DIEMEN Voor de medewerkers, stagiaires en vrijwilligers van Welzijn Diemen is elke persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen spannend. Communitybuilder Sylvia Kastein, kinderwerkster Floor van der Woude en stagiaire buurtsportwerk Megan Willemse vertellen over de activiteiten voor kinderen en jongeren.

Sylvia: "De ochtend na een persconferentie overleggen wij over onze activiteiten. We kijken dan naar wat er mogelijk is en welke nieuwe activiteiten wij kunnen organiseren. We kunnen momenteel geen activiteiten binnen organiseren, maar wel in de buitenlucht. Wij zorgen ervoor dat de coronamaatregelen tijdens onze activiteiten worden nageleefd. Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar geldt de 1,5 meterregel onderling niet. Medewerkers, stagiaires en andere begeleiders hoeven tot kinderen tot en met 12 jaar ook geen afstand te houden. Wel tot jongeren vanaf 13 jaar en onderling."

Sylvia, Floor en Megan hebben een goed beeld van wat er onder jongeren in Diemen leeft: veel jongeren missen school en dan vooral hun klasgenoten. Veel jongeren brengen thuis veel tijd door achter de computer, bijvoorbeeld met gamen. En jongens hangen meer op straat dan meisjes, die weer vaker thuis met vriendinnen afspreken. Floor: "Het valt ons op dat veel jongeren goed omgaan met de coronamaatregelen; zij passen zich bijvoorbeeld makkelijk aan digitaal onderwijs aan." Ibrahim, de ambulante jongerenwerker van Welzijn Diemen, is vaak op straat te vinden en heeft contact met oudere jongeren.

Welzijn Diemen organiseert veel activiteiten in de buitenlucht. De buurtsportwerkers houden een paar keer per week sport- en spelactiviteiten in de verschillende buurten en recent was er bumperbal op de natuurspeelplaats aan de Rode Kruislaan. Megan: "We zijn ook een keer met een groep kinderen gaan schaatsen op de Jaap Edenbaan. We hebben eerst chocolademelk gedronken in De Verbinding en zijn daarna op de fiets naar de Jaap Edenbaan gegaan. De kinderen vonden het heel leuk."

Floor: "In februari brengen wij een Thuis-Doe-Boek uit. Daarin staan allerlei activiteiten die kinderen, eventueel met hun ouders, thuis kunnen doen. Het gaat om activiteiten waarvoor je niet veel nodig hebt, bijvoorbeeld mikado spelen met spaghetti. Het boek kan aangevraagd worden via info@talentenfabriek.nl."

De medewerkers en de stagiaires van Welzijn Diemen zijn zeer creatief, zo blijkt uit het aanbod. Kinderen van de flat Beukenhorst hebben bijvoorbeeld in december kerstkaarten gemaakt voor de bewoners van zorgcentrum Berkenstede. Dit werd zeer gewaardeerd. Sylvia: "Kinderen die in Beukenhorst wonen gaan regelmatig zwerfvuil opruimen in de omgeving van hun flat. Als zij klaar zijn krijgen zij van ons een stempel op een kaart. Als ze een kaart met vijf stempels hebben, krijgen zij een gratis kaart voor Jump XL of Monkey Town. Die kaarten zijn beschikbaar gesteld door de gemeente, die ons enorm helpt."

Welzijn Diemen gaat binnenkort ook een speurtocht organiseren voor de kinderen van de Rode Kruislaan en Beukenhorst. Kinderen die elders in Diemen wonen kunnen de kaart met opdrachten van de speurtocht bestellen. Welzijn Diemen organiseert van 22 tot en met 26 februari voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar de Wintergames. Er zijn dan winteractiviteiten op diverse plekken in Diemen.

Programma

Het programma voor de komende periode: 22 januari 15.30-16.30 uur: afval prikken bij Beukenhorst, verzamelen bij de speeltuin; 23 januari 11.00-12.00 uur: speurtocht bij Beukenhorst, verzamelen bij de speeltuin; 23 januari 13.00-14.00 uur: speurtocht bij de Rode Kruislaan, verzamelen bij de buurtkamer; 24 januari 14.00-16.00 uur: levend stratego op de natuurspeelplaats bij de Rode Kruislaan; 27 januari 14.00-16.00 uur: sport en spel op het Van Markenplantsoen; 27 januari 14.00-16.00 uur: sport en spel bij speelplaats de Rode touwen/Meelbeskamp; 29 januari 14.30-16.30 uur: voetbaltoernooi op het Cruyff Court in Diemen-Noord, online inschrijven per team; 31 januari 14.00-16.00 uur: free running op de natuurspeelplaats bij de Rode Kruislaan; 3 februari 14.00-16.00 uur: sport en spel op het Van Markenplantsoen; 3 februari 14.00-16.00: sport en spel op het Cruyff Court in Diemen-Noord; 10 februari 14.00-16.00 uur: sport en spel Van Markenplantsoen; 10 februari 14.00-16.00 uur sport en spel speelplaats Rode touwen/Meelbeskamp; 14 februari 14.00-16.00 uur: Zeskamp op speelplaats bij Rode Kruislaan; 17 februari 14.00-16.00 uur: sport en spel Cruyff Court Diemen-Noord; 17 februari 14.00-16.00 uur: sport en spel Rode touwen/Meelbeskamp; en van 22 tot en met 26 februari: Wintergames op het Cruyff Court en andere locaties. Er zijn dan activiteiten zoals outdoorgames, skaten, een danceclinic en krachttraining.

Elke vrijdag van 14.00-16.00 uur worden er ook door twee buurtsportcoaches sport en spel georganiseerd. De locatie is wisselend en afhankelijk van de plek waar de meeste kinderen op dat moment spelen.

Het afvalproject kan eventueel worden uitgebreid naar andere wijken of locaties. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan s.kastein@welzijndiemen.nl.

Sylvia: "Wij staan uiteraard open voor suggesties van kinderen en ouders voor activiteiten. Zij kunnen contact opnemen via s.kastein@welzijndiemen.nl