Het clubgebouw van TIW-Survivors.
Het clubgebouw van TIW-Survivors.

TIW-Survivors stapt naar rechter om in Diemen te kunnen blijven

DIEMEN - Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors heeft onlangs een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van Amsterdam voor verlenging van het huurcontract met de gemeente Diemen.

De vereniging hoopt op deze manier gebruik te kunnen blijven maken van de honk- en softbal accommodatie op sportpark De Diemen, waar sinds de jaren 70 gehonkbald wordt. De gemeenteraad heeft vorig jaar een krediet beschikbaar gesteld voor de herinrichting van het sportpark De Diemen. Op de huidige plaats waar TIW-Survivors speelt moeten onder andere hockeyvelden worden gerealiseerd TIW-Survivors moet daarvoor naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam verhuizen, waar honk- en softbalvereniging OVVO Amsterdam gebruik maakt van een combi honk- softbal- voetbalveld.

Het bestuur van TIW-Survivors laat weten dat de Nederlandse baseball- en softballbond (KNBSB) in een recent rapport heeft geconcludeerd dat de accommodatie op sportpark Middenmeer ongeschikt is. “Uit het rapport van de terreincommissie van de KNBSB valt op te maken dat er geen ruimte is voor alle teams van beide verenigingen. Zelfs na enkele aanpassingen, die door de gemeente Amsterdam beloofd zijn, kunnen zes van de acht seniorenteams geen competitiewedstrijden op Sportpark Middenmeer afwerken. Verder is het onbekend hoe het gebruik door twee verengingen van de locatie geregeld moet worden”, aldus het bestuur van TIW-Survivors.

“Het college van B&W in Diemen liet recent weten niet meer in overleg te willen gaan met de vereniging. Dat leidt tot verbazing bij het bestuur van TIW-Survivors, ook omdat de vereniging in november nog een voorstel deed aan de gemeente Diemen na een positief overleg - op initiatief van de vereniging met wethouder Sport Jeroen Klaasse”, aldus het bestuur.

Voorzitter Gregor Rossen: ”Er was mondeling toegezegd dat er een tegenvoorstel zou komen, in plaats daarvan kregen we een brief dat er ontruimd moet worden en dat kosten anders worden verhaald. Het is daarbij verder ook totaal onduidelijk hoe een mogelijke ontruiming of verhuizing geregeld zou moeten worden.” Het bestuur van TIW-Survivors geeft aan dat de gemeente Diemen, zonder het verdere oordeel van de rechter af te wachten, al is begonnen met de eerste werkzaamheden. "Eind van 2020 is er een begin gemaakt met de eerste stap van de herinrichting van het sportpark die bestaat uit het verwijderen van de Japanse duizendknoop. Daarvoor zijn onder andere de backstop van het honkbalveld, de toegangshekken en een paar bezittingen van de club vernield.”

Rossen: “Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat zonder enige mededeling, laat staan enig overleg, zoiets kan gebeuren. Een paar weken ervoor waren onze gepensioneerde vrijwilligers nog bezig om het hekwerk te repareren - de gemeente beperkt het onderhoud tot een minimum. Op dinsdag 22 december stond er opeens, zonder enig bericht vooraf, een graafmachine hekken uit de grond te trekken! Zelfs het straatnaambord van, de in 2017 overleden erelid, Jonas Ossendrijver was rücksichtslos op de grond gekwakt. Ik sta met een mix van verbazing en woede."

Een woordvoerder van de gemeente reageert: “Als eerder gezegd begrijpen we goed dat de situatie voor TIW-Survivors heel vervelend is. De gemeenteraad heeft echter met overgrote meerderheid besloten tot een herinrichting van het sportpark. Zo bieden we met de beperkte ruimte in Diemen toch zo veel mogelijk Diemenaren de gelegenheid te sporten. Elders in Diemen kunnen we daarvoor geen geschikte plek vinden of dat mag niet, bijvoorbeeld vanwege provinciale regelgeving."

"We hebben ons geruime tijd stevig ingespannen om een zachte landing voor de club te regelen op sportpark Middenmeer in Amsterdam. Dat is gelukt, want de gemeente Amsterdam heeft verzekerd dat de club haar activiteiten daar goed voort kan zetten. Dat vraagt echter ook medewerking van de club zelf."

"Wij blijven het proces van herinrichting nu verder in uitvoering nemen, ook richting TIW-Survivors. Dat de club naar de rechter stapt, is jammer, maar dat staat hen vrij. Wij hebben de overtuiging dat we het hele proces zorgvuldig hebben uitgevoerd en hechten aan snelle duidelijkheid. Dat is met name belangrijk voor al die honderden sporters uit Diemen die wachten op uitbreiding van de sportmogelijkheden in ons dorp. Daarom willen we op de plek van de honkbalvelden ruimte maken voor hockeyvelden, een handbalveld, een extra voetbalveld en een beachveld, terwijl de honkballers hun sport kunnen blijven beoefenen op een vernieuwd terrein op Sportpark Middenmeer."

"Het verwijderen van de Japanse duizendknoop op het sportpark staat overigens los van de herinrichting en is gewoon regulier onderhoud dat sowieso moet gebeuren", aldus de woordvoerder van de gemeente.