De huidige bibliotheek.
De huidige bibliotheek.

Kredietaanvraag voor verhuizing bibliotheek


DIEMEN Het college van B en W vraagt de gemeenteraad om een krediet van 3.950.000 euro uit te trekken voor de verhuizing van de bibliotheek naar Theater de Omval.

Het college van B en W wil Theater de Omval een bruisend cultureel centrum laten worden waarin de twee grootste cultuuraanbieders in Diemen, het theater en de bibliotheek (OBA Diemen), samen te vinden zijn. Naast twee theaterzalen en OBA Diemen blijft er plek voor aantrekkelijke horeca en andere culturele en maatschappelijke organisaties in Diemen.

Architect Sjoerd Soeters, die in 1991 ook het huidige theatergebouw ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding. De kapitaallasten van de investering van 3.950.000 euro worden voor een groot deel gedekt door de huur die de OBA voor de ruimte in Theater de Omval aan de gemeente gaat betalen.

De gemeenteraad neemt in februari een besluit over de kredietaanvraag. Met de voorgenomen investering is in de gemeentelijke begroting al rekening gehouden. In het ontwerp van architect Soeters van Architectenbureau PPHP wordt De Omval uitgebreid met een kleine, multifunctionele theaterzaal en ruimte voor OBA Diemen. Het bestaande deel van het theater wordt verbouwd.

Jeroen Klaasse, wethouder Kunst en Cultuur: “De uitbreiding van Theater de Omval met de bibliotheek is een aanwinst voor cultureel Diemen. Theater de Omval kan zo nog meer de culturele huiskamer voor Diemen worden, waar zeven dagen per week van vroeg tot laat iets te doen is. Deze verbouwing en uitbreiding bieden meteen de kans om de ruimtes in het gebouw nog beter geschikt te maken voor andere gebruikers van De Omval, waaronder de Muziekschool Diemen, Studio DMN en Welzijn Diemen.”

De uitbreiding zal aan de achterzijde van Theater de Omval worden gerealiseerd. Dit betekent dat er 15 parkeerplekken minder overblijven dan nu op het daar gelegen parkeerterrein. Parkeerdrukmetingen hebben uitgewezen dat dit geen problemen oplevert. Overdag geldt hier betaald parkeren en parkeren voor vergunninghouders.

Verbouwing De Omval is naar verwachting begin 2022 gereed

In februari 2021 buigt de gemeenteraad zich over de kredietaanvraag. Naar verwachting kan de verbouwing van De Omval aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 gereed zijn. Tijdens de verbouwing zullen de activiteiten zo veel mogelijk blijven doorgaan.