Enith Brigitha in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.
Enith Brigitha in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Foto: Trudy Kroese

Enith Brigitha is trots dat zij een standbeeld krijgt

DIEMEN In haar woonplaats Almere wordt in het voorjaar een standbeeld onthuld van ex-topzwemster Enith Brigitha. Enith is al jarenlang zweminstructeur in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen. Zij heeft door de jaren heen veel inwoners van Diemen zwemles gegeven.

Kunstenaar Patrick Mezas maakt het standbeeld. Het betreft een initiatief van acteur en programmamaker Mo Hersi, die een crowdfundactie is gestart die al meer dan 18.000 euro heeft opgeleverd.

Trots en blij

Enith is trots en blij met het initiatief. "Er zijn in Nederland standbeelden van voormalige topsporters, maar dat gaat dan meestal om mensen die zijn overleden. Ik krijg bij leven een standbeeld. Het wordt een standbeeld dat gebaseerd zal zijn op een actiefoto. Het zal een beeld worden waarop ik zwemmend of in de starthouding te zien zal zijn. De plaats waar het beeld in Almere komt te staan is nog niet bekend. Het idee is om het beeld een plek te geven in het centrum van Almere, dicht bij water. Ik heb veel leuke reacties ontvangen. Het grappige is dat mensen die ik twintig of zelfs veertig jaar geleden zwemles heb gegeven reageren op het nieuws dat ik een standbeeld krijg. Ze vinden het geweldig en herinneren zich vooral de fijne tijd waarin ze zwemlessen van mij hebben gehad. Dat was zowel op Curaçao als in Nederland."

Enith werd in 1955 geboren op het eiland Curaçao. Zij manifesteerde zich al op jonge leeftijd als een groot zwemtalent. In 1969 gingen haar ouders uit elkaar. Haar moeder besloot in 1970 met haar kinderen naar Nederland te gaan. Enith was toen 15 jaar.

Olympische Spelen

Enith won als zwemster vele nationale en internationale prijzen en deed mee aan de Olympische Spelen van 1972 in München en 1976 in Montreal. Tijdens de Olympische Spelen in Montreal was Enith enorm succesvol. Zij veroverde twee bronzen medailles: op de 100 en 200 meter vrije slag. Maar als haar tegenstanders op een eerlijke wijze hadden gestreden had Enith een gouden en zilveren medaille gewonnen.

Doping

Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt.

Veel erkenning

Enith heeft de laatste jaren veel erkenning voor haar prachtige loopbaan gekregen. Zo werd zij in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten. Op Curaçao is een zwembad naar haar vernoemd. Ook verscheen er een boek over haar leven en loopbaan.