Cora Bronkers en Allard Faas.
Cora Bronkers en Allard Faas.

DePastorie Diemen houdt een buurtfunctie

DIEMEN Allard Faas en zijn partner Cora Bronkers gaan de pastorie (1882) aan de Hartveldseweg 24 exploiteren. Stadsherstel Amsterdam heeft het monumentale gebouw eind vorige maand gekocht van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en gaat het pand restaureren. Allard en Cora starten binnenkort ook vanuit een tweede locatie in Diemen met activiteiten: De Staal Studio Diemen.


DIEMEN Allard Faas en Cora Bronkers zijn enorm blij dat Stadsherstel Amsterdam de nieuwe eigenaar is van DePastorie Diemen (de naam die Allard en Cora sinds enkele jaren voor het gebouw gebruiken). Het geeft hun de gelegenheid om het pand te exploiteren. En om misverstanden te voorkomen: Allard, Cora en hun kinderen gaan niet in DePastorie Diemen wonen.

Allard, Cora en hun drie kinderen wonen nu vier jaar in het centrum van Diemen. Het bevalt hun heel goed in Diemen en zij voelen zich betrokken bij de lokale gemeenschap. Sinds februari 2017 huurden zij DePastorie Diemen van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden. Allard is fotograaf en filmmaker, Cora is beeldredacteur en yogadocent.

Evenementen

Naast dat ze zelf in DePastorie Diemen werken verhuren ze de locatie voor fotografie- en filmproducties. Regelmatig organiseren ze er ook kleine evenementen zoals exposities, workshops en lezingen. Sinds maart 2020 is dit door de coranamaatregelen niet meer mogelijk. “Helaas liggen de yogalessen ook even stil; extra jammer omdat we hiermee steeds meer mensen en docenten uit de buurt binnen kregen”, aldus Cora.

Idee

Toen bekend werd dat de pastorie te koop werd aangeboden, hebben Allard en Cora contact opgenomen met Stadsherstel Amsterdam en gevraagd of die geïnteresseerd was om samen dit project aan te gaan. Allard: “Wij hadden een idee voor de exploitatie en Stadsherstel Amsterdam de middelen en vooral ook de kennis om dit monumentale pand goed te restaureren.”

Allard Faas en Cora Bronkers gaan DePastorie Diemen exploiteren

Spannende tijd

Er brak een spannende tijd aan waarin het er even op leek dat het allemaal niet door zou gaan. Eind december kwam het verlossende woord dat de parochie en Stadsherstel Amsterdam er samen uit waren gekomen. Cora: "Dat voelde als een ongelofelijk kerstverhaal."

Eerste renovaties

Stadsherstel Amsterdam gaat op korte termijn de eerste noodzakelijke renovaties uitvoeren. Eind 2021 wordt er begonnen met een grondige renovatie van het gebouw. Tot die tijd blijven Cora en Allard de huidige activiteiten voortzetten. Zodra de coronamaatregelen het toelaten gaan de yogalessen weer van start en zullen er ook weer andere activiteiten worden georganiseerd. Na de renovatie zullen de meeste activiteiten worden voortgezet. Over de invulling van de activiteiten wordt nog door Allard en Cora en Stadsherstel Amsterdam nagedacht.

Buurtfunctie

"Gelukkig hebben we daar nog even de tijd voor, maar we vinden het in ieder geval heel belangrijk dat DePastorie Diemen een buurtfunctie houdt", aldus Cora. “We zorgen er nu al vaak voor dat crews overdag koffie, thee en een lunch krijgen. Hoe leuk is het dan als mensen uit Diemen kunnen aanschuiven of dat je terecht kunt voor een gezond sapje voor of na de yogales?"

De Staal Studio Diemen

Fotografen en filmmakers die foto- of filmopnamen willen maken kunnen in de loop van dit jaar ook terecht op een nieuwe locatie: De Staal Studio Diemen aan de Visseringweg 11.

Contacten

Allard: “Het was lang onzeker of we door konden gaan in DePastorie Diemen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor onze contacten uit de film- en fotografiewereld en Diemen had natuurlijk onze voorkeur. Op een gegeven moment kwamen we in contact met Gert-Jan Grünbauer van de Staalfabriek. We hadden al vaker producties die op zoek waren naar een authentieke industriële locatie naar hem doorgestuurd. Al heel snel ontstond het idee om een van de hallen in te gaan zetten als film- en fotolocatie. Dat is De Staal Studio Diemen geworden.”

Decors

Bang dat ze hierdoor concurrenten van zichzelf worden zijn Allard en Cora niet. “Het zijn twee heel verschillende, maar even mooie decors en gewoon in Diemen!”

Stadsherstel Amsterdam laat weten binnenkort te starten met de voorbereiding van de restauratie. "Het doel is dat DePastorie Diemen na restauratie als 'hippe ontmoetingsplek' in stand kan blijven. Na de restauratie is het mogelijk om vanuit de zaal van Schuilkerk de Hoop het terras van DePastorie Diemen te bereiken, waardoor de zaal van de schuilkerk aantrekkelijker wordt voor verschillende verhuringen zoals concerten, diners, lezingen, familievieringen etc.", aldus Stadsherstel Amsterdam.

Brand

Stadsherstel Amsterdam is goed op de hoogte van de situatie in Diemen. Stadsherstel Amsterdam kocht in de jaren negentig van vorige eeuw de voormalige schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg 23. In november 1990 brandde De Hoop grotendeels af. De Historische Kring Diemen heeft een stimulerende rol gespeeld bij het herstellen van De Hoop. In 1992 werd De Hoop tot monument verklaard. Eind jaren negentig werd De Hoop in opdracht Stadsherstel Amsterdam gerestaureerd. Stadsherstel Amsterdam exploiteert het gebouw.

Stadsherstel Amsterdam is tevens eigenaar van Fort Diemerdam en Kringwetboerderij Zeehoeve en de Vensermolen.