Else en Veere zijn geconcentreerd aan het werk.
Else en Veere zijn geconcentreerd aan het werk.

Leerlingen van basisscholen in Diemen krijgen weer thuis les

De leerlingen van het basisonderwijs krijgen sinds maandag online les. Hans Ploeg, directeur-bestuurder van Stichting Florente, wijst erop dat er een behoorlijk aantal leerlingen toch les op school krijgt.



DIEMEN Stichting Florente is onder meer verantwoordelijk voor een aantal basisscholen in Diemen. Het gaat om Noorderbreedte (Diemen-Noord), De Kersenboom, (Plantage de Sniep), De Octopus (Diemen-Centrum), De Ark en Het Atelier (beide in Diemen-Zuid).

Ploeg: "Als gevolg van de coronamaatregelen krijgen ook de leerlingen van het basisonderwijs online les. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen van ouders met een vitaal beroep en kwetsbare kinderen. Het valt mij op dat er meer leerlingen in de basisscholen van Florente in Diemen aanwezig zijn dan tijdens de lockdown in het voorjaar. Misschien wordt het begrip vitale beroepen breder toegepast."

Hij vertelt dat kwetsbare kinderen op uitnodiging van de school in staat worden gesteld om de lessen op school te volgen. Hoewel de scholen van Florente tijdens de eerste lockdown ervaring hebben opgedaan met het aanbieden van onlinelessen en door de kerstvakantie ruim de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden, is het niet makkelijk. Ploeg: "Het is voor de teams van de scholen een kwestie van steeds weer schakelen. Er zijn leerkrachten die de onlinelessen verzorgen en leerkrachten die tegelijkertijd ook de kinderen lesgeven die wel naar school komen. Het is niet altijd makkelijk om ervoor te zorgen dat dit alles op een goede manier gebeurt. Gelukkig hebben wij voor de noodopvang goede ondersteuning van Kind & Co. Zij springen regelmatig bij om de leerlingen op de scholen op te vangen. Uiteraard is er lering getrokken uit de ervaringen die tijdens de eerste lockdown zijn opgedaan die we nu kunnen toepassen, maar het went nooit! Onze leerkrachten hebben minimaal twee keer per dag online contact met hun leerlingen."

De twee dochters van Laura Minderhoud en Peter Boonstra uit Diemen volgen sinds maandag online onderwijs. Marie (13) zit in de tweede klas van het Ignatius Gymnasium in Amsterdam, Else (10) zit in groep 7 van De Nieuwe Kring in Diemen. Laura Minderhoud: “We hebben in hun eigen kamers een fijne werkplek ingericht zodat onze dochters op een goede manier online onderwijs kunnen volgen. Marie begint elke dag om 8.30 uur en volgt de hele dag lessen. Zij moet opdrachten maken en die digitaal inleveren. Else begint elke dag om 09.30 uur en volgt dan ook de lessen en moet opdrachten uploaden. De Nieuwe Kring zorgt ervoor dat er elke dag minstens twee keer contact is tussen de leerkracht en de leerling. Marie en Else zijn blij dat ze via de computer toch contact hebben met de leraren en hun klasgenoten."

Else heeft bezoek van haar klasgenoot Veere. Zij vinden het leuk om samen de onlinelessen te volgen, maar zaten liever op school. Else: "Ik vind het fijner om in de klas te zitten, want dan zie je al je vrienden en vriendinnen." Veere deelt de mening van haar vriendin en voegt daar aan toe: "Maar het is ook leuk om nu met zijn tweeën het schoolwerk te doen."