José Borkes is trainer en begeleider van de Luisterlijn in Hilversum.
José Borkes is trainer en begeleider van de Luisterlijn in Hilversum. Foto: © Foto Miché

De Luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor

HILVERSUM De Luisterlijn kun je dag en nacht bellen voor een anoniem en vertrouwelijk gesprek om je verhaal kwijt te kunnen, samen een oplossing voor een probleem te bedenken of om even contact te hebben.

De Luisterlijn is een Nederlandse organisatie die dag en nacht, zeven dagen in de week, emotionele ondersteuning aanbiedt. De landelijke organisatie heeft 28 locaties in Nederland en vorig jaar werden er meer dan 322.000 gesprekken gevoerd. Meer dan de helft van de bellers is tussen de 45 en 65 jaar. Ook is de Luisterlijn bereikbaar op de chat via www.deluisterlijn.nl. De chatdienst wordt veelal door jongvolwassenen gebruikt.

Enthousiaste vrijwilligers

"De professioneel opgeleide vrijwilligers zijn telefonisch bereikbaar via het landelijke nummer 0900-0767 of het lokale telefoonnummer 035-624 55 55", vertelt José Borkes, trainer en begeleider van de Luisterlijn in Hilversum. "Bij ons in Hilversum werken vijftig enthousiaste vrijwilligers. Als je belt, word je automatisch doorgeschakeld naar een vrijwilliger die beschikbaar is en dat kan in Hilversum zijn, maar bijvoorbeeld ook in Maastricht. De vrijwilligers bieden altijd een luisterend oor en zo kan degene die belt zijn of haar emoties, pijn of verdriet kwijt en bespreken. Bij de Luisterlijn kun je terecht voor een gesprek van mens tot mens."

Missen het contact

"Juist nu in de coronatijd hebben veel mensen behoefte aan een luisterend oor. Mensen missen het contact met de buitenwereld. Ze zitten de hele dag binnen, voelen zich alleen en kunnen hun verhaal niet meer kwijt." De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn geen hulpverleners. "Je moet het zien als een gesprek met je buurman over de heg of aan de keukentafel. Onze vrijwilligers worden opgeleid en getraind om goed te kunnen luisteren want het gaat om degene die je aan de lijn hebt. Het is belangrijk dat je de juiste vragen stelt en oprechte aandacht en interesse toont. Mensen kunnen hun verhaal anoniem en veilig vertellen om zich gesteund te voelen of om inzicht te krijgen in een probleem of vraag. Gehoord worden is een basisbehoefte voor ieder mens."

Kunst van het luisteren

"In oktober is de Luisterlijn begonnen met de campagne De kunst van het luisteren om de samenleving weer aan het luisteren te krijgen. Het is belangrijk om je echt in te leven in de ander en dat kan soms best lastig zijn. Ik leer de vrijwilligers dan ook om op de structuur van het gesprek te letten. Het kan voorkomen dat iemand belt die niet vaak zijn gedachte hardop kan uitspreken door bijvoorbeeld eenzaamheid. Je luistert, maar hebt ook een actieve rol en het is belangrijk dat je de juiste vragen stelt waardoor er misschien een ander inzicht komt bij de gesprekspartner en hij of zij aan een verwerkingsproces kan beginnen als dat nodig is. We hebben niet de illusie dat we grote vraagstukken in het leven kunnen oplossen, maar we kunnen wel in het moment naast iemand staan zodat hij of zij weer met de dag verder kan. Toon Hermans heeft daar een mooie uitspraak over: Een luisteraar doet de spreker spreken die hij zonder toehoorder niet zal zeggen. Je gaat je verhaal niet tegen een blinde muur vertellen en het is mooi als onze vrijwilligers met iemand die in een klein wereldje leeft in gesprek te gaan zodat de horizon breder wordt. Als vrijwilliger kun je voor iemand echt het verschil maken."

Kennismakingsgesprek

"Als je vrijwilliger wilt worden bij onze Luisterlijn kun je op www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk een aanmeldingsformulier invullen met gerichte vragen. Daarna hebben we samen een kennismakingsgesprek en gaan we kijken of we een match zijn. Als organisatie hebben we de zorg voor de beller, maar ook voor onze vrijwilligers. Er is nazorg wanneer de gesprekken te emotioneel worden. Als die match er is, volgt er een training via e-learning met theorie en hebben we vijf praktijkmomenten waarin de vrijwilliger gaat oefenen hoe het werkt om een luisterend oor te zijn. Als vrijwilliger heb je wel levenservaring nodig en geen problemen in je leven, want je moet er echt voor die ander kunnen zijn. We vragen wel aan de vrijwilligers om een dagdeel in de week beschikbaar te zijn en om één keer in de maand een nachtdienst van vier uur te doen.”

Voor meer informatie en luistertips kijk op www.deluisterlijn.nl.