Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten.     Foto: LinseyFotografie
Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten. Foto: LinseyFotografie Foto: LinseyFotografie

Dementievriendelijke uitvaartzorg bij In Memoriam Uitvaarten

WEESP Na een praktijkgerichte training door De Mens Training, in samenwerking met Alzheimer Nederland, mag uitvaartondernemer Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten zichzelf nu ook 'dementievriendelijke uitvaartverzorger' noemen.

"Dementievriendelijk betekent dementie kunnen herkennen, weten hoe je omgaat met mensen met dementie en oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen", vertelt Monique. "Ik ga altijd op zoek naar een persoonlijke touch in een uitvaart. Daarbij kan ik nu ook maatwerk leveren als er een persoon met dementie bij de uitvaart betrokken is. Dat kan gaan als de persoon met dementie gaat overlijden of als er een nabestaande is met dementie."

Witte of rode rozen

"Samen met de betrokkenen maken we een plan, bespreken we de mogelijkheden en belemmeringen en kijken wanneer en hoe we de dementerende kunnen betrekken bij het afscheid. Dit kan in eenvoudige dingen zitten zoals iemand laten meebeslissen over witte of rode rozen.”

Dubbel verlies

"Dankzij de training kan ik met de familie meedenken hoe we een dementerende dierbare kunnen betrekken bij het afscheid van een partner, kind of ouder. Dat is belangrijk, want als moeder overlijdt en vader met dementie niet meegaat naar de uitvaart, is dat voor de kinderen een dubbel verlies en ik kan helpen om dat te voorkomen.

Informatie op www.inmemoriamuitvaarten.nl.