De prijsuitreiking van de Kunstprijs 2019.
De prijsuitreiking van de Kunstprijs 2019. Foto: Trudy Kroese

Kunstzin Diemen houdt Kunstprijs van Diemen 2021

Kunstzin Diemen organiseert de Kunstprijs van Diemen 2021. Vanaf 7 januari tot en met 1 april 2021 zal er wekelijks een kunstwerk worden afgedrukt in het DiemerNieuws.

DIEMEN Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen, organiseert de Kunstprijs van Diemen jaarlijks in opdracht van de gemeente Diemen.

Afgelopen jaar werd het evenement niet georganiseerd omdat het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk was om de kunstwerken te exposeren. Dit is van belang om mensen de gelegenheid te geven hun stem uit te brengen voor de publieksprijs.

Door de opzet te veranderen is het mogelijk om de Kunstprijs van Diemen in 2021 te organiseren. In het Diemer Nieuws van 7 januari tot en met 1 april wordt wekelijks een kunstwerk van een van de inzenders geplaatst met een redactioneel stukje over het kunstwerk en een foto van de maker van het kunstwerk.

Op 8 april worden alle kunstwerken die meedoen aan de Kunstprijs van Diemen 2021 afgedrukt in het DiemerNieuws. Zowel de al eerder gepubliceerde werken als werken die nog geen plek in de krant hebben gekregen. Op die pagina zal ook de stemprocedure voor de publieksprijs worden uitgelegd.

Een jury onder voorzitterschap van wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur zal de andere prijzen onder de deelnemers toekennen. Of er een feestelijke prijsuitreiking komt is op dit moment nog niet te zeggen. Ook dit jaar zijn er vier prijzen, namelijk cadeaubonnen van € 300, € 200 en € 100 namens de jury en een publieksprijs ter waarde van € 100.

Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen: "Een thema is er dit jaar niet en alle kunstvormen zijn toegestaan. Dus schilderijen, beelden, textiel, foto's, glaswerk en wat er verder door deelnemers bedacht kan worden. Werken die eerder geëxposeerd zijn op een tentoonstelling van Kunstzin Diemen of eerder zijn ingezonden voor de Kunstprijs van Diemen zijn van deelname uitgesloten. We zijn te gast in het DiemerNieuws en dat betekent dat inzendingen geweigerd kunnen worden."

Een jury en het publiek bepalen de prijswinnaars

Deelname aan de Kunstprijs van Diemen 2021 staat open voor mensen die een band hebben met de gemeente Diemen. Iedereen mag meedoen. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van Kunstzin Diemen. Inzenden kan tot en met 31 januari 2021. Dijk: "Deelnemers dienen er rekening mee te houden dat de foto van het kunstwerk en hun (pas)foto afgedrukt moeten kunnen worden in de krant. Zorg voor voldoende scherpte en grootte."

Alle informatie over deelname aan de Kunstprijs van Diemen 2021 is te vinden via het e-mailadres kunstprijsdiemen2021@gmail.com. Deelnemers kunnen de foto's ook via dit e-mailadres insturen. Er deden de laatste jaren ongeveer 30 deelnemers mee aan de Kunstprijs van Diemen. Er kunnen van 7 januari tot en met 1 april ongeveer 20 kunstwerken worden getoond in het DiemerNieuws.