Er wordt gekookt in Huis van de Buurt 't Kruidvat.
Er wordt gekookt in Huis van de Buurt 't Kruidvat.

Welzijn Diemen speelt belangrijke rol in samenleving

Welzijn Diemen is van groot belang voor de samenleving van Diemen. De personeelsleden, vrijwilligers en stagiaires zetten zich enorm in voor inwoners van verschillende doelgroepen en leeftijden. Ook in een periode waarin het coronavirus een grote invloed heeft op het leven van de inwoners van Diemen is Welzijn Diemen enorm zichtbaar in de gemeente.

DIEMEN Welzijn Diemen organiseert onder normale omstandigheden veel activiteiten in onder meer het Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid, Het Noorderlicht in Diemen-Noord, De Verbinding op het Van Markenplantsoen in het centrum, de sportcentra en in De Omval.

Maar personeelsleden, vrijwilligers en stagiaires van Welzijn Diemen zijn ook op straat actief tijdens activiteiten. De buurtsportcoaches organiseren sport- en spelactiviteiten in verschillende buurten en de ambulante jongerenwerkers zijn vaak op straat te vinden. De community builder is ook erg actief bij de Rode Kruislaan en Beukenhorst.

De uitbraak van de coronacrisis in maart van dit jaar was voor Welzijn Diemen aanleiding om de activiteiten aan te passen. Directeur-bestuurder Dionne Tool: "Wij moesten ons steeds aanpassen aan een nieuwe situatie. We hadden te maken met maatregelen die eerst strenger werden, vervolgens weer werden versoepeld en daarna opnieuw strenger werden. We hebben hier met zijn allen steeds op ingespeeld. We hebben gekeken wat er nog wel kon en welke extra activiteiten er nodig en mogelijk waren. Iedereen is er vol voor gegaan."

Welzijn Diemen heeft diverse extra activiteiten ontplooid waarmee mensen die in een lastige situatie verkeren worden geholpen. Een voorbeeld hiervan is het koken en bezorgen van maaltijden voor kwetsbare inwoners van Diemen. Het koken gebeurt in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Personeel van Welzijn Diemen krijgt hierbij hulp van tien vrijwilligers die koken en de maaltijden bezorgen.

De balkon-workouts die door buurtsportcoaches van Welzijn Diemen worden gegeven zijn in trek. "Wij gaven aanvankelijk balkon-workouts bij de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid en bij de seniorenflat aan de Tureluurweg in Diemen-Noord. Door de huidige coronaregels is het momenteel niet mogelijk om balkon-workouts bij Beukenhorst te geven, maar de balkon-workouts bij de flat aan de Tureluurweg worden nog steeds elke donderdag vanaf 13.00 uur gehouden", aldus Dionne Tool.

Diemen heeft zich recent aangesloten bij het landelijke actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid. Doel van het actieprogramma is om met maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere partners de trend van eenzaamheid te doorbreken. In de Werkgroep Eenzaamheid werken diverse organisaties in Diemen samen in de aanpak van eenzaamheid. Welzijn Diemen is een van de organisaties die hier aan meedoen. Welzijnscoach Joep van Weerdenburg helpt mensen die hier behoefte aan hebben hun weg te vinden naar activiteiten van de buurtsportcoaches, in de Huizen van de Buurt, van Diemenvoorelkaar of vrijwilligerswerk.

Een meevaller was dat Welzijn Diemen tijdens de eerste drie weken van de zomervakantie van het basisonderwijs de Kinderzomerspelen kon organiseren. Algemeen coördinator Danny Post en zijn team zorgden ervoor dat de coronaregels werden nageleefd. Dat veel gezinnen afgelopen zomer niet op vakantie gingen bleek uit de enorme opkomst. De minizomerspelen konden helaas niet doorgaan.

Welzijn Diemen heeft dit jaar uiteraard te maken gehad met de afgelasting van een aantal grootschalige evenementen, zoals de eindshow van de workshops Talentontwikkeling, de Winterspelen en Winter Wonderland. Maar de stichting streeft ernaar om zoveel mogelijk activiteiten te blijven organiseren. In het DiemerNieuws staat wekelijks een overzicht van de activiteiten en dat zijn er nogal wat. Een geluk is dat buurthuizen open mogen blijven voor kwetsbare mensen. Uiteraard zijn alle activiteiten coronaproof.

Bij Welzijn Diemen werken naast Dionne Tool nog zestien personeelsleden. Daarnaast kan de stichting een beroep doen op stagiaires en vrijwilligers. Dionne Tool: "Wij hebben ongeveer 230 vrijwilligers en stagiaires. Zij helpen met allerlei zaken, waaronder activiteiten. Zij zijn enorm belangrijk voor ons. Zonder de vrijwilligers en stagiaires zouden wij niet alle activiteiten kunnen organiseren die wij nu aanbieden."

Zij kan uiteraard niet in de toekomst kijken, maar hoopt net als iedereen dat de coronamaatregelen in de loop van 2021 versoepeld kunnen worden en dat er weer meer activiteiten mogelijk worden. "Ik hoop dat wij in het voorjaar met kleinschalige activiteiten kunnen beginnen. Maar ik denk dat grootschalige evenementen pas later in het jaar mogelijk worden."

De Kinderzomerspelen gingen wel door.