Raad akkoord met huisvestingsverordening

DIEMEN De gemeenteraad van Diemen heeft donderdag de nieuwe huisvestingsverordening 2020 vastgesteld.

De verordening zal vanaf 1 januari 2021 van kracht worden. Door de huisvestingsverordening te herzien wil de gemeente het juiste gebruik van schaarse woonruimte bevorderen, misbruik van woonruimte tegengaan en de leefbaarheid vergroten.

Een aantal veranderingen: er zijn regels opgesteld voor bed and breakfasts, kamergewijze verhuur, short stay, hospitaverhuur, woningdelen, woningvorming, splitsing in appartementsrechten, samenvoeging en gebruik als tweede woning.

De eigenaar van een bed and breakfast dient over een vergunning te beschikken en mag maximaal vier gasten ontvangen voor een kort verblijf. De hoofdbewoner dient aanwezig te zijn. De hoofdbewoner dient ook aanwezig te zijn als een woning wordt verhuurd aan vakantiegangers. Short stay (verhuur voor een periode van één tot twee maanden) is verboden. Voor een aantal adressen geldt een uitzondering.

Ook is nieuw dat er een huisvestingsvergunning nodig is voor de verhuur van middeldure huurwoningen waarop de Verordening Doelgroepen Woningbouw Diemen 2019 van toepassing is.

5