Ook mantelzorgers ontvingen bloemen van de gemeente.
Ook mantelzorgers ontvingen bloemen van de gemeente.

Corona houdt iedereen al bijna een jaar in de greep

Het jaar 2020 stond voor een groot deel in het teken van het coronavirus en zal niet snel worden vergeten. Het kabinet kondigde in maart maatregelen aan om te voorkomen dat het coronavirus zich verder zou verspreiden. De maatregelen werden in de loop van het voorjaar versoepeld. Vanaf het najaar werden de maatregelen weer strenger. Nu hebben we te maken met een harde lockdown.

DIEMEN De inwoners van Diemen werden op 28 februari nadrukkelijk geconfronteerd met het coronavirus. Toen werd bekend dat een vrouw in Diemen met Covid-19 was besmet. Het was het tweede coronageval in Nederland. Het was de opmaat naar de intelligente lockdown, de gedeeltelijke lockdown en de huidige harde lockdown.

Het kabinet kondigde in maart maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen met geringe klachten moesten thuisblijven, bijeenkomsten met meer dan 100 personen werden verboden en er werd geadviseerd om zo veel mogelijk thuis te werken. Het kabinet maakte op zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De horeca moest die avond om 18.00 uur de deuren sluiten. De scholen gingen dicht en de sportverenigingen gingen op slot. Alleen kinderen met ouders die een cruciaal beroep uitoefenen mochten nog naar school of naar de kinderopvang. De andere kinderen kregen thuis les. De basisscholen in Diemen handelden snel en er werd samen met de ouders het beste van gemaakt. Alle sportcompetities werden gestaakt en - zo bleek later - het seizoen werd niet meer hervat. De groepsgrootte werd teruggebracht.

Het kabinet riep opnieuw op om zo veel mogelijk thuis te blijven en als het maar even kon ook thuis te werken. Uiteraard is het voor veel mensen niet mogelijk om thuis te werken. Zorgpersoneel en winkelpersoneel moet gewoon naar het werk. Het advies werd goed opgevolgd. Het was stil op straat. Er was veel waardering voor de mensen die in de zorg werken. Er werd voor de personeelsleden geapplaudisseerd en de gemeente reikte bloemen uit aan onder meer personeel van de zorg, hulpdiensten en mantelzorgers. Maar helaas werd ook melding gemaakt van een aanzienlijk aantal sterfgevallen onder bewoners van zorgcentra De Diem en Berkenstede. Er was enige tijd geen bezoek toegestaan in de verzorgingshuizen. Later was bezoek mogelijk in quarantainers.

De gemeenteraad ging digitaal vergaderen. Na een korte periode waarin 'fysiek' werd vergaderd, worden vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeente weer digitaal gehouden. Ondernemers die in de knel kwamen konden en kunnen rekenen op steunregelingen via de gemeente.

Het werd duidelijk dat steeds meer evenementen niet konden worden gehouden. Het ging om onder meer het Oranjefeest, het Loswalfestival en het Diemer Festijn. De Kinderzomerspelen, zo bleek later, konden gelukkig wel doorgaan.

In de loop van het voorjaar werden de maatregelen gefaseerd versoepeld. Kinderen konden weer deels naar school, er kon weer worden gesport en het theater en de bioscoop gingen weer open. Uiteraard golden er beperkende maatregelen. Begin juni mocht de horeca weer open. Uiteraard met beperkingen. De gemeente besloot horecabedrijven toestemming te geven om het terras te verruimen of een terras bij de zaak in te richten. Door het mooie weer was het druk op de terrassen. Veel mensen genoten van de zomer. Er werd echter in groten getale op vakantie gegaan, ook naar landen waarvoor een negatief reisadvies gold. Na de zomervakantie leek het er even goed uit te zien: de scholen gingen open, theaters en bioscoop ontvingen een beperkt aantal bezoekers en ook de sportcompetities gingen weer van start.

De vreugde was van korte duur. Het aantal besmettingen liep op en behoorlijk veel mensen hielden zich niet aan de maatregelen. In het najaar werden nieuwe maatregelen aangekondigd. De horeca moest steeds eerder dicht, sportwedstrijden moesten zonder publiek worden gespeeld en de clubgebouwen en kantines gingen op slot. In oktober werd de horeca gesloten en werden de sportcompetities stilgelegd. De gemeente Diemen zette coronahosts en later coronawijzers in.

Iedereen hield de besmettingscijfers met angst en beven in de gaten en die gingen er steeds slechter uitzien. Ook werd duidelijk dat een groot aantal mensen 'coronamoe' was en moeite had - of eenvoudig geen zin had - om zich nog aan de coronaregels en adviezen te houden. Dit werd benadrukt tijdens Black Friday. Het was toen enorm druk in het centrum van de grote steden.

Het kabinet hield op 8 december opnieuw een persconferentie. Premier Rutte vertelde dat Nederland op een tweesprong stond en dat het kabinet later die maand indien nodig opnieuw met maatregelen zou komen. De besmettingscijfers liepen in de week die volgde enorm op en premier Rutte kwam inderdaad terug. En hoe! De premier hield op maandagavond 14 december een historische toespraak vanuit het Torentje aan het Binnenhof in Den Haag. Hij kondigde aan dat er vanaf dinsdag 15 december een harde lockdown van kracht zou zijn. Die duurt tot en met dinsdag 19 januari. De maatregelen zijn ingrijpend. De basisscholen, middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen zijn dicht. Er wordt met ingang van het nieuwe jaar online lesgegeven. De groepsgrootte op straat is verder beperkt, het aantal mensen dat thuis mag worden ontvangen is naar beneden gegaan (voor de kerstdagen iets verruimd) en het advies is om zo veel mogelijk thuis te blijven en ook - als dat maar even kan - thuis te werken. Theaters, bioscopen, zwembaden en andere binnensportaccommodaties, dierentuinen en pretparken zijn gesloten. Heel ingrijpend is dat niet-essentiële winkels dicht zijn.

Veel mensen hebben moeite om het licht aan het einde van de donkere tunnel te zien. Ze moeten zich aan steeds meer regels en adviezen houden en mogen voor hun gevoel nog maar weinig. Veel ondernemers, onder wie eigenaren van winkels en horecazaken en zzp'ers, maken zich grote zorgen over de toekomst.

We zitten nu midden in een harde lockdown die veel van mensen vraagt. De meesten houden zich keurig aan de coronaregels en de adviezen van het kabinet. Toch roepen de coronamaatregelen en adviezen regelmatig vragen op. Dit bleek nog eens toen grote bedrijven als Hema en Action na het afkondigen van de harde lockdown de grenzen van de wet opzochten en niet-essentiële artikelen verkochten. Dit was overigens van korte duur.

Het dringende advies van het kabinet om tot half maart alleen noodzakelijke reizen te maken, wordt door sommige mensen genegeerd. Dit blijkt onder andere uit de tv-beelden van de volle vertrekhal op Schiphol. Mensen die graag met zijn tweeën in een restaurant een hapje willen eten of met een paar vrienden in een café een biertje willen drinken (in beide gevallen met inachtneming van een afstand van 1,5 meter), in teamverband willen sporten of een theater of bioscoop willen bezoeken, kijken verbijsterd naar die beelden. Leg het de middenstander, de eigenaar van een horecazaak en een zzp'er maar eens uit. Het is vrijwel onmogelijk.

Iedereen hoopt dat er in 2021 een kentering komt en dat het vaccin ervoor zal zorgen dat de regels in de loop van het jaar kunnen worden versoepeld en dat we terug kunnen gaan naar een situatie die veel weg zal hebben van het 'oude normaal'. Dat een behoorlijk aantal mensen twijfels heeft over de veiligheid van het coronavaccin en zich niet snel zal laten inenten, zal tot veel discussies blijven leiden.