Diemen doet mee aan Eén tegen eenzaamheid

DIEMEN Diemen heeft zich aangesloten bij het landelijke actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doel van het actieprogramma is om met maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere partners de trend van eenzaamheid te doorbreken.

In de Werkgroep Eenzaamheid werken diverse organisaties in Diemen samen in de aanpak van eenzaamheid. In de gemeente Diemen voelt 36% van de inwoners zich matig eenzaam en 10% ernstig eenzaam. Net als in de rest van Nederland is eenzaamheid onder ouderen ook in Diemen een groot probleem: meer dan de helft van de 75+’ers zegt zich eenzaam te voelen. In Diemen zijn bovendien relatief veel 19- tot 34-jarigen eenzaam. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Daarom wil de gemeente eenzaamheid eerder signaleren en doorbreken.

Wethouder Jeroen Klaasse van Welzijn en Zorg zette onlangs zijn handtekening onder het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. "De afgelopen maanden is eenzaamheid, als gevolg van de corona-uitbraak, een nog groter probleem geworden. Daarom hebben we besloten om ons aan te sluiten bij Eén tegen Eenzaamheid. Daarin past de Werkgroep Eenzaamheid, die we in september hebben opgezet om de aanpak van eenzaamheid in Diemen beter te kunnen coördineren. We werken daarin samen met Welzijn Diemen, Het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam (NPZA), GGD, Arkin en MEE. We willen dat het voor iedereen makkelijker wordt om snel op de juiste manier ondersteuning te krijgen om eenzaamheid tegen te gaan, of liever nog te voorkomen.” Bij Welzijn Diemen is welzijnscoach Joep van Weerdenburg actief. Soms ervaren mensen een barrière om naar activiteiten te gaan, of zijn niet goed op de hoogte van het aanbod en welke activiteiten bij hen passen. De welzijnscoach helpt ze dan hun weg te vinden. Bijvoorbeeld naar activiteiten van de buurtsportcoach, in de Huizen van de Buurt, Diemenvoorelkaar of vrijwilligerswerk. Joep van Weerdenburg van Welzijn Diemen is te bereiken via www.welzijndiemen.nl/leren-en-advies/welzijnscoach/. Meer informatie over Eén tegen Eenzaamheid is te vinden op www.eentegeneenzaamheid.nl.