Peter Meijer, eigenaar van Le Bistro.
Peter Meijer, eigenaar van Le Bistro.

Feestdagen zullen dit jaar anders worden beleefd

DIEMEN De feestdagen zullen er dit jaar anders uitzien dan in voorgaande jaren.

Het vieren van een traditioneel kerstfeest en een uitbundige jaarwisseling is dit jaar niet mogelijk door de harde lockdown. Het is niet mogelijk om met familie en/of vrienden naar een restaurant te gaan en in een mooie outfit (of foute kersttrui) te genieten van een heerlijk diner. Voor het vieren van kerst in de eigen woning gelden beperkingen. Het advies van het kabinet is om op 24, 25 en 26 december maximaal drie personen te ontvangen, exclusief kinderen tot 13 jaar.

Le Bistro

Een aantal mensen heeft ervoor gekozen om het kerstdiner dit jaar thuis te laten bezorgen of het diner af te halen. Le Bistro aan de Muiderstraatweg bezorgt aan huis en stelt klanten in staat om maaltijden af te halen. Eigenaar Peter Meijer: "Wij bezorgen op 24 december en 26 december diners aan huis. Klanten kunnen die dagen ook een kerstmenu bij ons afhalen. Eerste kerstdag zijn wij dicht. Er is veel belangstelling voor onze kerstdiners. De meeste klanten die hebben besteld wonen in Diemen. Klanten bestellen diverse artikelen. Als hoofdgerechten zijn tournedos en heilbot in trek. Maar er is ook veel belangstelling voor soepen, voorgerechten en desserts. Veel mensen vinden het prettig om in een bijzonder jaar als dit een kerstdiner te laten bezorgen of af te halen. Het enige dat zij hoeven te doen is het gerecht even te verwarmen in de oven."

Johan van Overbeek uit Diemen is eigenaar van cateringbedrijf Absolute Delicious. "Wij hebben veel bestellingen voor de kerstdagen gekregen. Vooral van inwoners van Diemen. Wij bezorgen op beide kerstdagen aan huis. Er mag thuis slechts een beperkt aantal bezoekers worden ontvangen en ik heb de indruk dat een behoorlijk aantal mensen geen zin heeft om lang in de keuken te gaan staan om het kerstdiner te bereiden. Naast kerstdiners leveren wij ook brunches aan huis. Een aantal klanten heeft brunches besteld die door ons niet bij hen thuis, maar bijvoorbeeld bij hun ouders worden bezorgd. Bij de brunch wordt een leuke kaart met een persoonlijke boodschap gevoegd."

Ook de jaarwisseling zal dit jaar anders verlopen. Mensen dienen zich dan opnieuw te houden aan beperkingen bij het ontvangst van bezoek en de jaarwisseling vieren in de horeca of naar een feest gaan is dit jaar geen optie. In de uren rond de jaarwisseling is het dit jaar alleen toegestaan om vuurwerk van de lichtste categorie af te steken. Het gaat om zogenaamd 'fop- en kindervuurwerk'. Het afsteken van vuurwerk is verboden en de boetes voor overtreding zijn fors.

Extra toezicht

Uiteraard bestaat nu de kans dat er ondanks het verbod toch vuurwerk wordt afgestoken. Daartegen wil de gemeente optreden en er zal dus extra toezicht ingezet worden. Om gerichter en effectiever toezicht te kunnen houden, vraagt de gemeente om overlast van vuurwerk door te geven via het formulier op www.diemen.nl. Op doorgegeven plekken kan er dan extra gesurveilleerd worden door politie en toezichthouders en soms is ook directe opvolging van een klacht mogelijk. Op die manier kan de overlast binnen de perken worden gehouden. Klachten over vuurwerk kunnen ook via de app Makkelijk melden bij de gemeente worden gemeld. Ook kan contact met de politie worden opgenomen. Bij geen spoed: 0900-8844 en bij zeer dringende spoed: 112. De gemeente neemt wel de gebruikelijke maatregelen om schade aan prullenbakken, containers en parkeerautomaten te voorkomen.

Het is niet toegestaan om vuurwerk in huis te bewaren. Dit kan een boete en/of strafblad opleveren. Om mensen in de gelegenheid te stellen veilig afstand te doen van hun vuurwerk kunnen inwoners (particulieren) van Amsterdam, Uithoorn, Ouder-Amstel, Diemen, Amstelveen en Aalsmeer (de VrAA) hun vuurwerk op 24 en 27 december zonder gevolgen inleveren bij in totaal zes inleverpunten in Amsterdam en Uithoorn. De inleverpunten zijn makkelijk per auto te bereiken. Het vuurwerk dient veilig vervoerd te worden, dat wil zeggen zo veel mogelijk in de originele verpakking. Het is vanwege de veiligheid niet de bedoeling dat mensen met het openbaar vervoer (OV) naar het inleverpunt komen. De inleverpunten en tijdstippen waarop vuurwerk kan worden ingeleverd zijn te vinden op de website www.diemen.nl.

Vanwege de coronamaatregelen zal de gemeente Diemen dit jaar geen nieuwjaarsreceptie houden. Die zou normaal gesproken in de eerste week van januari plaatsvinden. In plaats daarvan zal de gemeente op diverse manieren een filmpje met beste wensen verspreiden.