Basisscholen bereiden zich voor op online onderwijs

DIEMEN De basisscholen in Diemen zijn vanwege de lockdown sinds woensdag gesloten. Er wordt op maandag 4 januari gestart met online onderwijs.

Hans Ploeg (56), directeur/bestuurder van Stichting Florente vertelt over de ontwikkelingen. Stichting Florente is onder meer verantwoordelijk voor een aantal basisscholen in Diemen. Het gaat om Noorderbreedte (Diemen-Noord), De Kersenboom, (Plantage de Sniep), De Octopus (Diemen-Centrum), De Ark en Het Atelier (beide in Diemen-Zuid).

Ploeg: "Wij zijn begin deze week meteen aan de slag gegaan met het voorbereiden van online onderwijs dat op 4 januari van start gaat. We moeten niet onderschatten wat er opnieuw van onze medewerkers wordt gevraagd. Het vraagt snel schakelen, improviseren en nu al starten met voorbereiden van lessen. Dit in plaats van genieten van kerstvieringen en naar een vakantie toeleven. Wij hebben in het voorjaar geruime tijd online lessen verzorgd. Dat ging goed, maar wij blijven ook scherp in wat er beter kan. We zullen nog meer aandacht schenken aan het dagelijkse digitale /video contact met de kinderen. Dat contact met elkaar is en blijft belangrijk zeker in deze periode."

Er is voor gekozen om de leerlingen van het basisonderwijs sinds woensdag eerder kerstvakantie te geven. "De raad voor Primair Onderwijs (PO-raad) stelt dat niemand mag verwachten dat we de laatste dagen voor de kerstvakantie al overgaan op onderwijs op afstand. Daarnaast houden veel scholen in de laatste dagen voor kerstvakantie doorgaans veel kerst activiteiten en diverse scholen zijn op de vrijdag voor de kerstvakantie al dicht. Bijvoorbeeld vanwege een studiedag van de leraren."

De basisscholen zijn sinds woensdag wel open voor kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep uitoefenen. "De scholen hebben dit maandagavond officieel vernomen en moeten die groep kinderen sinds woensdag opvangen. Ik vind dat daar weinig tijd tussen zat, want het vergt veel organisatie en regelwerk. Gelukkig kunnen we hierin wel samen optrekken met de gemeente en Kind & Co. Maar ik heb begrepen dat de lijst met cruciale beroepen korter is dan in het voorjaar", aldus Ploeg.