Controle brengt woonfraude in Holland Park aan het licht

DIEMEN De politie, de gemeente en andere partners hebben vorige week een controle gehouden bij 15 woningen in Holland Park waar iets mis leek.

Van de negen woningen waar de controleurs binnen kwamen, waren er vijf gehuurd via valse werkgeversverklaringen. De gemeente heeft aangifte gedaan en de huurders worden vervolgd. In vier gevallen stonden de bewoners niet ingeschreven, twee keer troffen de controleurs onderhuurders. Een veroordeelde overvaller werd met een Zuid-Amerikaanse prostituee aangetroffen in een huis waar hij formeel niet woonde. Een ander was al eens aangehouden voor het beschieten van een coffeeshop. De gemeente is actief in het tegengaan van dergelijke woonfraude. Burgemeester Erik Boog maakte bekend dat die aanpak tot dusver tot gevolg gehad dat er in Diemen al 81 woningen zijn vrijgemaakt voor echte woningzoekenden. Deze Scheerlicht-aanpak is een instrument om ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Burgemeester Boog: “Woonfraude en ondermijnende criminaliteit zijn in heel Nederland een probleem. Illegaal bewoonde huizen worden gebruikt door criminelen om onder de radar te blijven of voor drugsproductie en -handel, voor mensenhandel, illegale prostitutie, wapenhandel en arbeidsuitbuiting. Ook in Diemen zien wij deze misstanden en om dit effectiever te bestrijden zijn wij enkele jaren terug begonnen met de aanpak Scheerlicht. We zijn daarmee gestart in Diemen-Noord, en daarna hebben we de werkwijze uitgebreid naar heel Diemen. De laatste tijd hebben we de focus gelegd op Holland Park, omdat die op dit moment als nieuwe wijk kwetsbaar is voor deze misstanden. Daar is dan ook een controle-actie geweest van gemeente en politie samen. De wijk is nog in aanbouw en er is nog nauwelijks sociale samenhang.”

3