Woonfraude in Holland Park

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Het komt echter in alle buurten voor. Zo is in Diemen Centrum vorige week ook een woning gesloten vanwege criminele activiteiten. Diemen kiest voor een actieve aanpak om criminele activiteiten in woningen te bestrijden. Wij lopen met die integrale aanpak Scheerlicht op verschillende onderdelen voorop in Nederland. Zo hebben wij veel samenwerkingspartners waarmee wij binnen de geldende privacywetgeving informatie en signalen delen. Onze afdeling Burgerzaken is zeer alert op spookbewoning en identiteits- en adresfraude en we spreken verhuurders aan op hun verantwoordelijkheid om potentiële huurders beter te screenen. We moeten ervoor zorgen dat die criminelen überhaupt niet in die woningen terechtkomen. We moeten de kraan dichtdraaien, anders blijven wij dweilen!"

81 woningen

"Inmiddels zijn door de aanpak Scheerlicht 81 woningen in Diemen vrijgekomen voor echte woningzoekenden. Vele woningen zijn daarnaast nog in onderzoek. Verder zijn strafrechtelijke onderzoeken ingesteld, sommige panden zijn bestuursrechtelijk (tijdelijk) gesloten, onrechtmatige uitkeringen zijn gestopt, onterechte aanvragen voor uitkeringen zijn afgewezen, bestuurlijke boetes zijn opgelegd, er zijn beslagleggingen door de belastingdienst gedaan, evenals terugvorderingen van fraudebedragen, criminele netwerken en ‘voorkeurslocaties' zijn beter in beeld en de kwaliteit van de Basisregistratie Personen (de vroegere Burgerlijke Stand) is verbeterd", aldus Boog.

Meer publiciteit

Boog: "Inmiddels hebben veel gemeenten interesse in de aanpak Scheerlicht van Diemen. Wij delen met hen onze ervaringen en werkwijze. Daarnaast participeren wij in diverse regionale en landelijke overleggen om onze aanpak te verbeteren. Ik bepleit in bestuurlijke overleggen ook extra landelijke instrumenten voor de screening van potentiële huurders en betere informatie-uitwisseling. De aanpak Scheerlicht leidt tot meer controles, meer invallen, meer arrestaties en meer (tijdelijk) gesloten panden. Daarom is er ook meer publiciteit over. Dat is niet altijd leuk om te lezen, maar het is van groot belang dat we deze aanpak blijven voortzetten. Diemen is een fijne gemeente om in te wonen en te werken en dat moet zo blijven”, aldus Boog.