Ko Out en Loek Stomps.
Ko Out en Loek Stomps.

Afdeling Diemen van PCOB bestaat 30 jaar

De afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB bestaat dit jaar maar liefst dertig jaar. Ook de bond maakt door het coronavirus een vreemd jaar door.



DIEMEN Voorzitter Loek Stomps en penningmeester Ko Out vertellen over de situatie van de afdeling Diemen van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB).

De afdeling Diemen van de PCOB heeft maar liefst 530 leden. Stomps: "Wij zijn een van de grootste afdelingen van Nederland. Wij hebben wel minder leden dan in het verleden. Oudere leden overlijden en er worden minder jonge mensen lid van onze bond. Mensen kunnen lid worden vanaf de leeftijd van vijftig jaar." De afdeling Diemen van de PCOB behartigt de belangen van de ouderen in Diemen, maar het is niet zo dat de bond individuele belangen van ouderen behartigt. "Wij hebben goede contacten met de gemeente Diemen en overleggen regelmatig met mensen zoals wethouder Jeroen Klaasse. Dan bespreken wij de situatie van de ouderen in Diemen", aldus Stomps.

Leden kunnen echter wel een beroep doen voor specifieke hulp, zoals bij het invullen van de belastingpapieren. Out: "Dan doen wij uiteraard ook in deze komende periode. Er wordt door veel leden een beroep gedaan op deze service. Ook de taakgroep Omzien naar Elkaar geeft onze oudere leden extra aandacht." De PCOB houdt geen bijeenkomsten vanwege de coronamaatregelen. Onder normale omstandigheden is er elke maand een bijeenkomst in De Schakel die in het teken staat van een bepaald thema. Ook zijn er activiteiten als klaverjassen, koersbal, dansen/bewegen voor ouderen, inloopochtend bij de computerclub PCOBEnter en een koffie-inloop samen met Welzijn Diemen. Ook die kunnen helaas niet doorgaan. De nieuwjaarsreceptie die voor januari 2021 op het programma stond gaat eveneens niet door. De afdeling Diemen van de PCOB vreest dat er wel eenzaamheid is onder een aantal leden. Stomps: "Wij weten natuurlijk niet alles en kunnen ook niet bij mensen achter de voordeur kijken. Dat zijn wij ook niet van plan hoor. Maar een gegeven is dat zo'n 250 van onze leden alleenstaand zijn. Dat aantal zal alleen maar toenemen omdat bijvoorbeeld de partner overlijdt. Zeker nu er geen activiteiten zijn is de kans aanwezig dat meer ouderen zich eenzaam voelen." Door de coronamaatregelen heeft de PCOB ook geen activiteiten kunnen organiseren om het 30-jarig bestaan te vieren. Wel hebben alle leden onlangs een lekkernij thuisbezorgd gekregen: een zak met heerlijke chocolade van Chocolaterie Stam. Dit gebaar werd enorm gewaardeerd.

Nieuwjaarsreceptie PCOB gaat in januari niet door.