De wandelpromenade tussen de Diemerbrug en de Venserbrug.
De wandelpromenade tussen de Diemerbrug en de Venserbrug. Foto: Trudy Kroese

Oost-West As krijgt steeds meer uitstraling van boulevard

De werkzaamheden voor de Oost-West As zijn bijna klaar. Enkele jaren geleden is er gestart met de opknapbeurt van dit deel van het centrum van Diemen. De werkzaamheden zijn gefaseerd uitgevoerd. Als alles klaar is beschikt Diemen over een gebied dat de sfeer van een boulevard uitstraalt.



DIEMEN We maken een wandeling langs de Oost-West As. Het startpunt is de Muiderstraatweg ter hoogte van de Sportlaan.

Het deel van de Muiderstraatweg tussen de Sportlaan en het viaduct bij de kinderboerderij is de laatste tien jaar enorm veranderd door de bouw van de woonwijk Plantage de Sniep. De eerste huizen verschenen aan de noordzijde van de Muiderstraatweg, daarna werd eerst de zuidzijde van de wijk afgerond en vervolgens verder gebouwd aan de noordzijde.

Rechts zien we de prachtige woningen aan de Keulse Vaart. Die woningen hebben veel weg van herenhuizen. Aan de overkant van het water liggen de woningen aan het Mariënburg. De gemeente heeft aan de kant van Keulse Vaart tussen het fietspad en de rijbaan fraaie beplanting aangebracht. Die zag er met name tijdens de bloeiperiode in het voorjaar prachtig uit. Veel bewoners van Keulse Vaart hebben zich laten inspireren door de beplanting die de gemeente heeft aangebracht. De meeste voortuinen van de woningen zien er mooi en verzorgd uit. De tramrails rusten in een groen bed. Dit deel van het spoor wordt alleen gebruikt voor trams die naar en van de werkplaats van het GVB in Diemen rijden en af en toe voor testritten van nieuwe trams. Er ligt sinds de opknapbeurt van dit deel van de Oost-West As dubbel spoor. Dit maakt het mogelijk om tram 19 in de toekomst door te trekken. Er zijn nu geen plannen om de tramlijn door te trekken.

We arriveren bij het eindpunt van lijn 19. Vanwege de bouw van de woningen in de tramlus kunnen fietsers en voetgangers niet rechtdoor. Zij dienen over te steken en komen via de brug Ponton terecht op Mariënburg. De namen van de overige bruggen zijn: Piaka, Korjaal en Barku.

We lopen naar het viaduct met het mooie graffitikunstwerk vol Diemense iconen en steken vlak voor de rotonde op de Muiderstraatweg over, passeren de kinderboerderij die helaas nog steeds gesloten is en lopen over het trottoir langs Le Bistro. Het restaurant mag nog steeds geen gasten ontvangen, maar is wel open voor afhaal- en bezorgservice. Aan de overkant ligt appartementencomplex Punt Sniep. Het complex is nog niet af. Er is vorige maand begonnen met de verhuur van de appartementen. Op de begane grond komt een grand café met een terras. Er komt ook een sloepenhaventje. Er ligt al een bruggetje waarover in de toekomst de horecazaak en het terras kunnen worden bereikt. Het bruggetje is nog afgesloten. Vanwege de werkzaamheden is het fietspad langs de Weespertrekvaart vanaf de rotonde tot aan de Ouddiemerlaan nog afgesloten (naar verwachting tot april volgend jaar, met het oog op de veiligheid).

Langs het water zien wij de eerste van drie kunstwerken van Bas Lugthart en Maree Blok, die onlangs zijn geplaatst. De andere twee kunstwerken staan tussen de Diemerbrug en de Venserbrug. De kunstwerken roepen uiteenlopende reacties op. Er zijn mensen die ze mooi vinden, anderen zijn er niet over te spreken. Maar hoe zat het ook weer? Over smaak valt toch niet te twisten. Er zijn mensen die meer waardering hebben voor een solo van Johan Cruijff dan voor het schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh.

Volgend jaar worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd

Even later steken we de Burgemeester Bickerstraat over en lopen verder over de Hartveldseweg. Ook dat deel van de Oost-West As gaat er steeds mooier uitzien. Langs het water ligt een ruime wandelpromenade met diverse bankjes. Steeds vaker gaan wandelaars even op een bankje zitten om te genieten van het uitzicht over de Weespertrekvaart. Het werk schiet op. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het deel tussen de Arent Krijtsstraat en de A10. Volgend jaar worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. De rotonde bij de Punt Sniep wordt verder afgemaakt. In het gebied langs de Weespertrekvaart, tegenover de haringstal, worden nog extra planten, bomen en banken geplaatst. Ook komen hier in het water twee vlonders te liggen. Dit gebeurt in het voorjaar van 2021.

De tramrails tussen het eindpunt van lijn 19 en de werkplaats.