Activiteiten december afgelast

Activiteiten december afgelast

Vervolg van voorpagina.

Tegelijkertijd is duidelijk dat direct handhavend optreden erg moeilijk is, omdat het constateren van heterdaad overtredingen vrijwel onmogelijk is. Op het moment dat er een constatering is van afgestoken vuurwerk, zijn daders alweer gevlogen. Om gerichter en effectiever toezicht te kunnen houden, vraagt de gemeente nu om overlast van vuurwerk per e-mail door te geven op vuurwerkoverlast@diemen.nl. Op gemelde plekken kan er dan extra gesurveilleerd worden door politie en toezichthouders.

Overlast binnen perken

Op die manier kan de overlast binnen de perken worden gehouden. Het beste is natuurlijk dat er helemaal niets wordt afgestoken. Daarmee beperken we overlast en voorkomen we ongelukken, zodat er in deze coronatijd geen extra druk op de zorg ontstaat.

Ook carbidschieten, dat in bepaalde delen van het land als alternatief voor vuurwerk geldt, is in Diemen verboden. In de Diemense APV is daarover een regel opgenomen.

Geen inzameling kerstbomen

Het was in Diemen gebruikelijk dat na de feestdagen overtollige kerstbomen (en vuurwerkafval) werden ingezameld door de Diemense jeugd, die daarmee via een loterij prijzen kon verdienen. Omdat deze inzameling deze winter niet goed coronaproof is te organiseren, vervalt het nu. Het is de bedoeling dat er begin januari op twee verschillende dagen een extra inzamelingsronde door Diemen gereden gaat worden. Op die dagen kunnen Diemenaren hun kerstboom dan buiten leggen. Die wordt op die dagen opgehaald door medewerkers van Pantar. Aan deze inzameling zal ook een leuke fotowedstrijd worden verbonden.

Geen nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente, die altijd in de eerste week van januari plaatsvindt, zal dit keer geen doorgang vinden. De gemeente bekijkt nog wat een goed alternatief is om de Diemenaren de beste wensen voor 2021 over te brengen.

Uiteraard vindt iedereen het jammer dat de decembermaand er anders uitziet dan gewend en gehoopt. Maar dat is nu even niet anders. Door nu strikt te zijn, kunnen we op een later moment weer genieten van de leuke dingen in Diemen.