Een bezoekster van winkelcentrum Diemerplein draagt een mondkapje.
Een bezoekster van winkelcentrum Diemerplein draagt een mondkapje.

Inwoners van Diemen houden zich aan de mondkapjesplicht

DIEMEN De verplichting om mondkapjes te dragen geldt onder meer voor winkelcentra, winkels, het theater, de bibliotheek, buurthuizen en het gemeentehuis.

Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen sinds dinsdag 1 december een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rijinstructeur.

95 euro boete

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar sinds 1 december is dit ook het geval in stations en op bus- en tramhaltes. Er wordt uiteraard gehandhaafd. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Ook buiten

In winkelcentrum Diemerplein droegen dinsdag vrijwel alle bezoekers een mondkapje. Toen er tot eind november nog het dringende advies gold om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes droegen veel mensen al een mondkapje. Opvallend is dat veel mensen ook buiten een mondkapje dragen, bijvoorbeeld op de markt die elke woensdag op het Diemerplein wordt gehouden.

Voor Blokker in winkelcentrum Diemerplein staat een dame met een kinderwagen waarin haar kleinkind ligt. Zij draagt een mondkapje. "Ja, natuurlijk draag ik in afgesloten binnenruimtes een mondkapje. Ik vind het niet prettig zitten. Het geeft soms een benauwd gevoel. Ik draag een bril en die beslaat weleens als ik een mondkapje draag. Maar ik vind het geen probleem om mij aan de regels te houden. Maar zodra ik het winkelcentrum heb verlaten, doe ik mijn mondkapje weer af."

Meteen weer af

Haar dochter komt erbij staan. Ook zij draagt een mondkapje. "Ik draag nu een mondkapje in afgesloten binnenruimtes, maar net als mijn moeder doe ik die buiten meteen weer af."
Een man is net het winkelcentrum in gelopen. Na een meter of twintig beseft hij dat hij is vergeten om zijn mondkapje op te doen. Hij grijpt naar zijn binnenzak, haalt er een mondkapje uit en bevestigt die voor zijn mond en zijn neus.

Veel ondernemers en hun personeel in winkelcentrum Diemerpein en de andere winkelcentra droegen al een mondkapje sinds het kabinet met het dringende advies kwam om er een te dragen.

Aanspreken

Jan Koopmans van Primera Koopmans in winkelcentrum Diemerplein: "Onze klanten dragen nu allemaal een mondkapje als zij in het winkelcentrum zijn. Zij kennen de regels en weten dat het nu niet meer om een advies gaat, maar dat het verplicht is. Ook de afgelopen weken droegen de meeste van onze klanten al een mondkapje. Het verschil met toen is dat wij klanten die geen mondkapje dragen daar nu op moeten aanspreken, maar dat is nog niet nodig geweest."