De Verbinding.
De Verbinding.

Jong Diemen op de radar geeft steun aan jongeren

Jong Diemen op de radar is een project voor en door jongeren in Diemen. Projectleider Blaise Gneba (25) vertelt over het project.


DIEMEN Blaise Gneba is een jongerenwerker die buiten Diemen veel ervaring heeft opgedaan. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en woonde twee jaar op OurCampus in Diemen-Zuid.

Blaise Gneba: "Een grote groep jongeren in Diemen wordt niet bereikt door Welzijn Diemen of andere instanties. Jongeren zijn over het algemeen een lastige doelgroep om te bereiken. Mede omdat er geen middelbare school in Diemen is. Een deel van de jongeren hoeft ook niet bereikt te worden, omdat zij geen ondersteuning nodig hebben. Daartegenover staat een groep jongeren die kampen met (multi)problematiek en deze ondersteuning juist erg hard nodig hebben. Tijdens de coronacrisis zijn de problemen van deze groep alleen maar groter geworden, omdat hun dagbesteding is weggevallen. Daarnaast nemen de jongeren soms acties over van jongeren uit Amsterdam en worden de problemen serieuzer. Er dreigen daardoor nog meer jongeren af te glijden en daarom moet er actie worden ondernomen."

Blaise Gneba kreeg deze signalen door van jongeren in Diemen. Samen met een aantal andere jongeren uit Diemen wilden zij hun ervaring en kennis graag inzetten voor jongeren in Diemen. Blaise benaderde de gemeente Diemen en Welzijn Diemen, die positief reageerden op zijn plannen. Sinds enige tijd werkt hij namens Welzijn Diemen als projectleider van Jong Diemen op de radar.

"Jong Diemen op de radar richt zich op jongeren tussen de 16 en 27 jaar die in Diemen wonen. Extra aandacht is er voor de gebieden Rode Kruislaan, Albert Loethoelistraat, De Kruidenhof en Beukenhorst. Problemen onder jongeren zijn onder andere: schulden, verslaving, aanraking met politie en/of justitie, geen Verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen krijgen, geen startkwalificatie of het voortijdig verlaten van school, niet geregistreerd staan als werkzoekende of als schoolgaande jongeren en het niet ontvangen van een uitkering. Bijkomende problemen voor de meiden zijn: dreiging van het uitvallen op school of studie (motivatieprobleem), het niet of nauwelijks beschikken over een (veilig) sociaal netwerk, slachtoffer zijn van sexting en/of grooming. Alle jongeren zijn welkom, maar er is extra aandacht voor de volgende categorieën jongeren: schoolverlaters die zich willen heroriënteren, jongeren die na hun middelbare school of studie een tussenjaar willen nemen, statushouders die willen participeren en jongeren die graag een dagbesteding willen nadat zij door ziekte zijn uitgevallen", aldus Blaise Gneba.

Blaise Gneba: "Om jongeren te kunnen bereiken is het essentieel om rolmodellen in te zetten. Ik heb een aantal rolmodellen geselecteerd. Dit zijn (studerende) jongeren in Diemen met een groot netwerk en aanzien. Zij kennen Diemen en de problematiek onder jongeren goed. Deze rolmodellen zijn zeer belangrijk bij het bereiken en bij elkaar brengen van de jongeren. Zij gebruiken daarvoor hun eigen netwerk. Daarnaast gaan zij de straat op en maken zij gebruik van social media (WhatsApp bijvoorbeeld) om andere jongeren te bereiken. Jongeren nemen eerder iets aan van een iets oudere jongere die zij uit de buurt kennen dan bijvoorbeeld van een ambtenaar."

De jongeren komen bij elkaar in de Verbinding op het Van Markenplantsoen. De projectleider en rolmodellen organiseren informatieve avonden (jongerenpunten) die bijdragen aan de vragen/problemen waar de jongeren mee te kampen hebben. Zij verkrijgen deze informatie door de gesprekken die zij voeren met de jongeren. Deze gesprekken vinden niet alleen in de Verbinding plaats, maar ook in de verschillende wijken van Diemen en via social media.

Er worden rolmodellen ingezet die jongeren aanspreken

Blaise Gneba: "Wat Jongeren op de radar zo bijzonder maakt is dat het een project is voor en door jongeren. De rolmodellen en ik zien en horen wat er speelt en spreken dezelfde taal als de jongeren. Wij passen ons ritme aan aan dat van de jongeren om hen uiteindelijk naar het ‘normale ritme' te krijgen van 's ochtends opstaan, naar studie of werk gaan, sporten etc. De drempel voor jongeren om hulp te zoeken of te vragen is daardoor minder groot. Zij zien ons niet als instantie, maar als jongeren die hen ‘even kunnen helpen' en hen begrijpen. Zo komen ook de echte verhalen naar boven en dat maakt de groep jongeren die nu onzichtbaar is zichtbaar. Bij het jongerenpunt kunnen zij hun problemen kwijt, maar ook hun ideeën voor bijvoorbeeld bepaalde activiteiten of evenementen. De jongeren worden dan actief betrokken bij de organisatie daarvan. Op deze manier kunnen zij ook verschillende talenten ontdekken. Dat werkt motiverend en geeft hen een positief gevoel."

Het netwerk van Jong Diemen op de radar bestaat uit medewerkers van Welzijn Diemen zoals jongerenwerkers en buurtsportcoaches, vanuit de gemeente Diemen o.a. de jongerenconsulent en sociale dienst, personeel van welzijnsinstelling MaDi (algemeen maatschappelijk werk, jongerenschuldhulpverlening) en andere instanties waarmee contact wordt gelegd.

Blaise: "Wij zijn recent gestart met het doorverwijzen van jongeren naar bijvoorbeeld een jongerenconsulent. Het doel is om jongeren door te verwijzen naar de juiste instanties en/of te begeleiden naar school, stage en/of werk."