Brasserie Drusius.
Brasserie Drusius.

Horeca genereert enige omzet door afhaal- en bezorgservice

Veel horecabedrijven in Diemen zijn aan het begin van de gedeeltelijke lockdown met een afhaal- en/of bezorgservice begonnen. Het levert de bedrijven enige omzet op.

DIEMEN De gedeeltelijke lockdown werd op donderdag 15 oktober van kracht. Een van de maatregelen was het sluiten van de horeca.

De horeca was in het voorjaar maar liefst elf weken gesloten en kreeg na de zomer te maken met een beperking van de openingstijden. Voor horecabedrijven zat er na de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown niets anders op dan de creativiteit aan te boren. Veel horecaondernemers startten (opnieuw) met een afhaal- en/of bezorgservice. Angelo Stassen, eigenaar van Grand Café Cheers op het Diemerplein: "Klanten kunnen zeven dagen per week van 11.00 tot 20.00 uur bij ons terecht om artikelen af te halen. Het gaat bijvoorbeeld om chocolade zoals chocoladeletters, truffels, koffie, oliebollen en broodjes voor de lunch. Wij bezorgen de hele dag maaltijden bij mensen thuis, dus lunch én diner. De afhaal- en bezorgservice loopt goed, maar het is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Alle horecabedrijven missen door de sluiting enorm veel omzet." De horeca nam na de heropening in juni strakke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er werd gecheckt of gasten gezondheidsklachten hadden. Zij moesten zich registreren en in de zaak anderhalve meter afstand van elkaar houden. Hierop werd toegezien door het personeel. Angelo verwacht niet dat de horeca dit jaar nog open mag. "Ik ga ervan uit dat de horecazaken in januari weer open mogen. Eerder zou alleen maar meegenomen zijn. Wij missen het contact met onze gasten wel. Dat is andersom ook het geval."

Peter Meijer, eigenaar van Le Bistro aan de Muiderstraatweg 55: "Onze afhaal- en bezorgservice van dinsdag tot en met zondag loopt goed. Wij bezorgen bijvoorbeeld driegangenmenu's aan huis. Wij brengen dan eerst het voorgerecht en pas later het hoofdgerecht en het dessert. Wij zijn sinds vorige week een samenwerking aangegaan met Sugo pizza's. Dit zijn heerlijke pizza's van goede kwaliteit. Mensen kunnen bij ons pizza's afhalen of bestellen en die thuis laten bezorgen. Met de afhaal- en bezorgservice krijgen wij misschien 10 tot 15 procent van onze normale omzet binnen. Natuurlijk hoop ik dat de horeca dit jaar weer open kan gaan, maar ik verwacht dat dit pas in 2021 gebeurt."

Daniel Beijnes van Café 't Pandje: "Op zich loopt de afhaal- en bezorgservice goed, maar wij missen natuurlijk enorm veel omzet. Dat geldt voor alle horecabedrijven. Wij bezorgen van woensdag tot en met zondag van 16.00 tot 20.00 uur aan huis. Mensen kunnen tussen die tijden ook maaltijden bij ons afhalen. Wat opvalt is dat met name de kip en de vegetarische maaltijden goed lopen. Daarnaast is er veel belangstelling voor de weekschotel, die dus elke week wisselt." De afhaal- en bezorgservice van Café 't Pandje heeft een aparte naam: 't Pannetje. De gevel naast de ingang van het café aan de Ouddiemerlaan is fraai versierd. De gevel straalt de sfeer van wintersport uit. Ook Daniel rekent erop dat de horeca pas in het nieuwe jaar weer de deuren kan openen.

Dennis Heide, eigenaar van Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein: "Wij hebben de voorkant van onze zaak ingericht als een kleine kerstmarkt. Mensen kunnen elke dag van 11.00 tot 20.00 uur afhalen. Ook bezorgen wij aan huis. Overdag kunnen mensen bij ons terecht voor onder andere hotdogs, hamburgers, poffertjes en drankjes en 's avond verkopen wij diners zoals stamppotten en kipsaté. Het had even aanloop nodig, maar het wordt steeds drukker. Er zijn mensen die al meerdere keren hebben afgehaald of hebben laten thuisbezorgen. Ik hoop dat de horeca half december weer open mag, maar ik denk dat dit pas in januari zal gebeuren." Natasha Verheij, eigenaar van Het Wapen van Diemen: "Het is inderdaad zo dat wij door de afhaal- en bezorgservice slechts een heel klein deel van onze gebruikelijke omzet binnenkrijgen. Wij zijn uiteraard heel blij dat mensen bij ons afhalen of bestellen. Sinds kort hebben wij op het parkeerterrein achter het sportcentrum een koek-en-zopiekraam ingericht. Daar krijgen wij veel positieve reacties op." Zij is tevens bestuurslid van de afdeling Amstelland van de Koninklijke Horeca Nederland. "Ik heb in die functie veel contact met horecabedrijven in Diemen en de regio. Iedereen heeft het heel moeilijk. Natuurlijk hoop ik dat de horeca nog dit jaar open kan gaan, maar mijn collega' s en ik rekenen erop dat dit op zijn vroegst in januari zal gebeuren. Ik denk dat de restaurants eerder open mogen dan cafés." Klanten kunnen van woensdag tot en met vrijdag (van 12.00 tot 20.00 uur) en op zaterdag en zondag (van 09.00 tot 20.00 uur) terecht voor de afhaal- en bezorgservice van Het Wapen van Diemen. Surinaams eetcafé Bean There aan de Muiderstraatweg heeft een afhaal- en bezorgservice die op maandag en van woensdag tot en met zondag van 16.00 tot 22.30 uur is geopend. "Het gaat redelijk, maar het kan natuurlijk altijd beter", aldus eigenaar Amilcar Bouterse. Ook hij gaat ervan uit dat zijn zaak pas na de jaarwisseling weer open kan.