EDOG Muzikaal Theater speelde in 2019 twee keer de musical 'Titanic'.
EDOG Muzikaal Theater speelde in 2019 twee keer de musical 'Titanic'. Foto: Trudy Kroese

EDOG Muzikaal Theater kijkt positief vooruit naar 2021

EDOG Muzikaal Theater is positief over de toekomst. Voorzitter Jeroen Vos gaat in op de situatie van de musicalvereniging.

DIEMEN EDOG Muzikaal Theater heeft door de coronamaatregelen diverse voorstellingen moeten schrappen. Hoe de situatie er volgend jaar uitziet is uiteraard nog niet bekend.

Jeroen Vos: "De musical '3 musketiers' die wij in april van dit jaar tweemaal zouden opvoeren in Sporthal Diemen kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Maar zeker is dat de musical '3 musketiers' ook in 2021 niet doorgaat. Daarvoor zijn twee redenen. Voor een dergelijke musical dient veel gerepeteerd te worden en dat is nu niet mogelijk. Wij verwachten ook niet dat wij op korte termijn met alle leden tegelijkertijd kunnen repeteren. Daarnaast is er een kostenaspect. De twee voorstellingen van onze musical in Sporthal Diemen trekken elk jaar ongeveer 500 bezoekers per keer. Wij hebben die inkomsten hard nodig om uit de kosten te komen. Het inrichten van de sporthal tot een theaterzaal kost veel geld. De kans is groot dat bezoekers van optredens zich ook volgend jaar nog aan de afstand van 1,5 meter moeten houden en dat zou betekenen dat er veel minder mensen aanwezig zouden kunnen zijn. Dan lukt het ons niet om quitte te spelen. Mogelijk wordt de '3 musketiers' in 2022 opgevoerd, maar we beraden ons ook op de mogelijkheid om totaal iets anders op het toneel te brengen." Vos vertelt dat het jaarlijkse concert dat op 29 november in Theater de Omval zou worden gehouden, ook niet doorgaat.

EDOG Muzikaal Theater heeft zo'n 45 leden. Daarnaast kan de vereniging een beroep doen op een aantal vrijwilligers voor het opbouwen en afbreken van decors en het maken van kleding. Vos: "Wij hebben in juni en juli gerepeteerd in Theater de Omval. Het was echter niet mogelijk om met alle leden te repeteren. In het najaar hebben wij gerepeteerd in Sporthal Wethouder F.B. Duran. Daar hadden wij meer ruimte. Maar wij kunnen daar niet meer terecht omdat het winterprogramma is begonnen. Wij kunnen sinds donderdag 19 november weer in Theater de Omval repeteren. Maar zang en corona gaan niet goed samen. Voor de gezondheid van onze leden hebben we besloten om voor 1 januari niet te gaan repeteren."

Het bestuur van EDOG Muzikaal Theater heeft de leden gevraagd om met ideeën te komen over hoe het programma in 2021 kan worden ingevuld. "Daar is goed op gereageerd. Wij hopen in 2021 een aantal kleinschalige optredens te kunnen doen. Dan denken wij bijvoorbeeld aan het concert dat wij op 29 november zouden geven. Dat kan wellicht met een kleinere groep en dan meerdere keren", aldus Vos.

Jeroen Vos sprak in oktober tijdens een digitale informatieve raadsvergadering in en vertelde over de financiële situatie van EDOG Muzikaal Theater. Hij vertelde toen dat de musicalvereniging dit jaar niet het volledige subsidiebedrag van de gemeente heeft gebruikt en een deel van de subsidie zal terugstorten. "De gemeente heeft ons subsidie verstrekt waarin ook een bedrag was opgenomen voor de huur van Sporthal Diemen en een deel van de betaling van onze artistieke leiding. Wij huren de sporthal elk jaar een aantal dagen om te repeteren en de musical op te voeren. Wij hebben die kosten dit jaar dus niet gemaakt. Door het stilleggen van de repetities hebben we ook kosten uitgespaard op de artistieke leiding. Wij hebben ook een beroep gedaan op staatssteun en inderdaad een bedrag ontvangen."

EDOG Muzikaal Theater is gestart met een crowdfundactie. De vereniging vraagt sympathisanten een bedrag over te maken. Op de website (www.edog.nl) is informatie te vinden over dit initiatief. Vos: "De crowdfundactie is een succes. Diverse mensen hebben een bijdrage gegeven. Wij hopen dat nog meer mensen dit doen."

EDOG Muzikaal Theater krijgt steun van vrijwilligers