Het Atelier in Diemen-Zuid.
Het Atelier in Diemen-Zuid.

Behoefte aan meer ruimte voor huisvesting basisonderwijs

DIEMEN Er is in Diemen in de toekomst behoefte aan meer ruimte voor huisvesting voor basisonderwijs dan waar in het recente verleden rekening mee werd gehouden.


DIEMEN Dat er behoefte aan meer ruimte voor huisvesting voor basisonderwijs is blijkt uit een onderzoek naar leerlingenprognoses dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd door adviesbureau M3V.

Er werd tot voor kort uitgegaan van een groei naar ongeveer 3000 basisschoolleerlingen in 2035. De huidige prognoses laten echter een groei zien naar zo’n 3500 leerlingen in 2035. Het leerlingentotaal in 2019 was 2351.

De verwachting was dat de toename van het aantal leerlingen in de toekomst zou kunnen worden opgevangen door de oplevering van een nieuwe brede school in nieuwbouwwijk Holland Park. Die school komt in de plaats van het Atelier in Diemen-Zuid. De school in Holland Park zou aanvankelijk plaats bieden aan 500 leerlingen. Dit aantal is inmiddels verhoogd naar maximaal 750 leerlingen.

De Kersenboom

Een andere oplossing is de bouw en oplevering van extra lokalen van brede School De Kersenboom in Plantage de Sniep. De Kersenboom ligt in een wijk waar steeds meer jonge gezinnen komen te wonen en heeft te maken met een grote toename van het aantal leerlingen.

Recent is er naast de school een nieuw gebouw opgeleverd: De Bloesem. Hier krijgen leerlingen van de school les. Ook worden lokalen van De Bloesem gebruikt door de kinderopvang van KNM Kind & Co.

School in Holland Park biedt plaats aan maximaal 750 leerlingen

Maar er blijft behoefte aan extra capaciteit voor onderwijs. "Uit de prognoses blijkt dat het noodzakelijk zal zijn om de totale capaciteit voor het onderwijs voor de lange termijn uit te breiden met zo’n 450 leerlingplaatsen", schreef het college van B en W onlangs aan de gemeenteraad.

Het college van B en W heeft het advies van M3V overgenomen om (de plek van) het Atelier te behouden als onderwijslocatie. Dit kan betekenen dat het huidige gebouw ook in de toekomst een school blijft of dat er op termijn nieuwbouw komt.

Middelbare school

De gemeente onderzoekt nog steeds de mogelijkheden voor vestiging van een middelbare school in Diemen. De gemeente voert hierover overleg met Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB). Een eerdere poging om tot een dependance van de OSB in Diemen te komen ging niet door omdat er zich te weinig leerlingen voor de afdelingen Havo en Vwo hadden aangemeld. Het plan was toen om de leerlingen van de middelbare school tijdelijk in een deel van het Atelier te huisvesten en voor de definitieve locatie was de ruimte naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid in beeld.

De plek van het Atelier is overigens ook een van de vier zoeklocaties voor de bouw van sociale huurwoningen. De andere zoeklocaties zijn Buitenlust, de Harmonielaan en Griend.