Esther Shaya en Frank Hemminga.
Esther Shaya en Frank Hemminga.

Esther Shaya is co-auteur van boek over Henriëtte Henriquez Pimentel

Esther Shaya uit Diemen en Frank Hemminga hebben een biografie geschreven over Henriëtte Henriquez Pimentel. Zij werd bekend om haar verzetswerk bij 'de crèche'.


DIEMEN De biografie Wacht maar; Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel vertelt het verhaal van haar heroïsche verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog als directrice van de joodse crèche in Amsterdam.

Op basis van intensief onderzoek en vele interviews hebben Esther Shaya en Frank Hemminga de heldhaftige, gedreven en vooruitstrevende Henriëtte Pimentel zo compleet mogelijk in beeld willen brengen met aandacht voor de tijdgeest, alsmede voor de geschiedenis van de crèche.

Henriëtte Pimentel voltooide een studie tot bewaarschoolhoudster en werd aan het begin van de twintigste eeuw directrice van de Amsterdamse fröbelschool Cornelia. In haar vrije tijd toonde ze zich maatschappelijk en politiek betrokken bij de vrouwenbeweging.

Directrice

Na een onrustige periode met verschillende banen in het kinderwerk, kwam ze in 1926 als directrice in dienst van de Vereeniging Zuigelingen-Inrichting en Kinderhuis aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, in de volksmond ook wel ‘de crèche’ genoemd. Ze initieerde nog datzelfde jaar een interne opleiding voor kinderverzorgsters, die internationale faam zou verwerven.

Sleutelfiguur

Henriëtte Henriquez Pimentel werd in Auschwitz vermoord

Toen ze de pensioengerechtigde leeftijd bijna had bereikt, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Met dezelfde overgave waarmee ze haar hele leven al voor kinderen had gezorgd, werd ze een van de sleutelfiguren in het heldhaftige plan waarmee zo’n zeshonderd joodse kinderen uit de crèche gered konden worden. Zichzelf bracht ze daarbij niet in veiligheid.

Esther Shaya (54) heeft de afgelopen jaren zeven verhalen gepubliceerd over de geschiedenis van het Joodse leven in Nederland in de boekenserie Joodse Huizen. In 2018 verscheen haar debuut, de dubbelbiografie Harry & Sieny - Overleven in verzet en liefde. Het is een indrukwekkend verhaal over een Joods echtpaar uit Amsterdam.

Vermoord

Esther Shaya: "De uitgever heeft mij benaderd om het boek samen met Frank Hemminga te schrijven. De moeder van Frank, Gea Venema, werkte in de Tweede Wereldoorlog bij de crèche aan de Plantage Middenlaan. Ik heb het leven van Henriëtte Pimentel in de periode voor de Tweede Wereldoorlog beschreven, Frank heeft haar leven in de Tweede Wereldoorlog beschreven. Ik heb ook het laatste hoofdstuk geschreven. Henriëtte Pimentel weigerde de kinderen in de steek te laten en werd in de zomer van 1943 naar Westerbork afgevoerd, twee maanden later werd ze naar Auschwitz gedeporteerd, daar is zij vermoord. Bijzonder was dat zij in Westerbork nog bezig was met hoe de crèche na de oorlog moest verder gaan."

Vrouwen

Esther geeft aan dat het belangrijk is dat de rol van van de vrouwen die betrokken waren bij de crèche aan de Plantage Middenlaan is beschreven. "Harry en Sieny hebben mij enige jaren geleden al gewezen op de belangrijke rol van Henriëtte Pimentel. Tot dusver ging de aandacht vooral uit naar mannen als Walter Süskind, Johan van Hulst en Piet Meerkerk."

Wacht maar; Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel door Esther Shaya en Frank Hemminga, uitgegeven bij Amphora Books. ISBN: 9789064461224. Prijs: € 22,50. ISBN e-boek: 9789064461286 * Prijs e-boek: € 9,95.