Coronawijzers bij Jumbo in Diemen-Zuid.
Coronawijzers bij Jumbo in Diemen-Zuid.

Boog: 'Blijf adviezen en maatregelen volgen'

Burgemeester Erik Boog gaat in op ontwikkelingen rond het coronavirus. Hij wijst erop dat er nog een lange weg is te gaan.

DIEMEN Burgemeester Erik Boog ziet een aantal positieve ontwikkelingen in de bestrijding van het coronavirus, maar waarschuwt ook: "We hebben nog een lange weg te gaan. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt gestaag af. Vorige week was er in Diemen en de regio een afname van 30% te zien ten opzichte van de week ervoor. Maar willen we echt teruggaan naar het veiligheidsniveau ‘waakzaam', dan moeten de cijfers nog veel verder dalen. En dat moeten we dan zo houden tot een vaccin zijn werking heeft, ben ik bang. Dat is geen fijne boodschap, maar wel realistisch.”

Boog is positief over de ontwikkelingen die hij ziet bij de ontwikkeling van vaccins en de vooruitgang bij het testen. "Een goed werkend vaccin op de markt brengen duurt meestal jaren. Maar door alle inzet die er nu in de wereld is om tot een goed coronavaccin te komen, gaat het nu veel sneller. Dat is hoopvol. Zo horen we nu positieve berichten over het vaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Als de laatste testfasen zijn doorlopen, kan dat vaccin redelijk snel verspreid worden. Ook bij andere vaccins gaat het nu snel.”

Ook bij het testen is vooruitgang te zien. Boog: ”Wij hebben nu 5800 testplekken per dag voor de regio. Mensen die getest willen worden kunnen steeds eerder terecht. De komende tijd wordt de testcapaciteit verder vergroot. De regio krijgt vier zogenaamde (X)L-testlocaties, waar dagelijks per locatie tussen de 2000 en 5000 tests kunnen worden afgenomen. Daarbij horen ook de sneltests. Die leveren heel snel een uitslag op. Dat geeft dus snel duidelijkheid, zodat mensen niet onnodig in quarantaine hoeven te blijven. Daarmee kunnen we het coronavirus hopelijk snel terugdringen en klein houden.”

Volgens Boog is er echter geen reden om al opgelucht adem te halen, want het virus blijft aanwezig en effect hebben. Boog: "De impact van de coronacrisis blijft groot. Veel meer dan tijdens de eerste golf zie ik het ook in mijn directe omgeving. Mensen die erg ziek zijn van het virus en zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen. En natuurlijk hoor ik door mijn werk over de overledenen. Het is schrijnend, zeker als mensen veel te vroeg overlijden en er niet op een normale manier afscheid kan worden genomen. Ik zie ook steeds meer ondernemers in Diemen die het niet meer trekken en op het punt staan failliet te gaan. En het treft echt jong en oud. Zo is er eenzaamheid in de zorgcentra, maar ook bij jongeren. Het gaat mij allemaal erg aan het hart en als gemeente proberen we waar mogelijk hulp te bieden.”

Er is volgens de burgemeester daarom alle reden de adviezen en maatregelen te blijven volgen. "Ik begrijp dat mensen er klaar mee zijn en dat sommige kabinetsmaatregelen niet te begrijpen zijn. Maar als we nog meer slachtoffers en een totale lockdown willen voorkomen, dan moeten we doorzetten. Beperk dus je sociale contacten, houd afstand en draag een mondkapje in publieke binnenruimtes. Ik dank iedereen in Diemen die daar bewust mee bezig is. Ik blijf vertrouwen houden in onze kracht hier doorheen te komen en mensen bij te staan die, op wat voor manier dan ook, getroffen worden. De gemeente doet haar best, maar we moeten dit echt samen blijven doen.”

De coronawijzers die op drukke plekken in Diemen mensen op het belang wijzen om 1,5 meter afstand te houden, blijven deze week en volgende week nog actief in Diemen. Boog: "Wij krijgen veel positieve reacties op de inzet van de coronawijzers. Veel mensen vinden het een goede zaak dat op vriendelijke wijze wordt geattendeerd op het belang om ons aan de adviezen te houden."