De speeplek aan Griend.
De speeplek aan Griend. Foto: Trudy Kroese

Gemeente presenteert scenario's voor woningbouw aan Griend

DIEMEN De gemeente heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om in het park/speelplek aan Griend in Diemen-Zuid sociale huurwoningen te bouwen.

DIEMEN Het verkennend onderzoek heeft tot vier mogelijke scenario's voor woningbouw geleid.

“Op basis van het onderzoek en de vier verschillende scenario’s kan geconcludeerd worden dat het, ondanks een aantal belemmeringen in het zoekgebied, mogelijk is om circa 120 sociale huurwoningen in het zoekgebied te realiseren. Voor wat betreft de financiële haalbaarheid komen wij tot dezelfde conclusie. Wij hebben overleg met de werkgroep Biesbosch-Diemen die we zo veel mogelijk betrekken bij de ontwikkeling van deze zoeklocatie. Wij zullen de werkgroep dan ook informeren over de bevindingen tot nu toe”, aldus het college van B en W. Het college verwacht de gesprekken en de verdere onderzoeken in het tweede kwartaal 2021 te kunnen vervolgen.

Scenario 1: Twee woonvolumes met (half)ondergronds parkeren. Het gaat hier om twee hogere elementen van 27 (9 bouwlagen) en 21 meter (7 bouwlagen) hoog. Er komen 6 woningen per verdieping. Het gaat om in totaal 96 woningen. Een gevolg van dit scenario is maximaal behoud van het park. Er komen 75 parkeerplekken voor bewoners in een (halfondergrondse) parkeergarage en 25 parkeerplekken voor bezoekers op het maaiveld. Verkeersafwikkeling gaat via een nieuwe rotonde. Er worden technische akoestische maatregelen genomen in de bebouwing.

Scenario 2: Twee woonvolumes met parkeren op maaiveld. Dit scenario is bijna hetzelfde als scenario 1. Het enige verschil is dat alle parkeerplekken (75 voor bewoners en 25 voor bezoekers) op het maaiveld komen.

Scenario 3: Twee woonvolumes en grondgebonden wonen. Het gaat hier om een mix tussen laag- en middelhoogbouw. Ook hier gaat het om twee hogere elementen van 27 (9 bouwlagen) en 21 meter (7 bouwlagen). Er komen 6 woningen per verdieping. Er komen in totaal 96 woningen in de hoogbouw, 75 parkeerplekken voor bewoners en 25 voor bezoekers op het maaiveld.

Daarnaast komen er 32 grondgebonden woningen. De voorkanten van de hoogbouw en grondgebonden woningen komen aan het park te liggen. Ook de bewoners van de grondgebonden woningen parkeren hun auto op het maaiveld.

Werkgroep is ontevreden over overleg met de gemeente

De verkeersafwikkeling van de hoogbouw gaat via de nieuwe rotonde in de afslag van de Gooiseweg, de verkeersafwikkeling van de laagbouw via de wijk. Indien nodig worden er technische akoestische maatregelen in de bebouwing genomen.

Scenario 4: Appartementen aan het park. Het betreft hier een complex van 5 bouwlagen (15 meter) afgewisseld met 6 of 7 bouwlagen (21 meter). Er komen in de hoogbouw 96 woningen. De bebouwing komt met de rug tegen het talud te liggen. Er komen 75 parkeerplekken voor bewoners en 25 voor bezoekers op het maaiveld. Daarnaast komen er 32 grondgebonden woningen. De voorkanten van die woningen komen richting het park te liggen. Bewoners van de laagbouw parkeren in de bestaande parkeerkoffers en een nieuwe parkeerkoffer in de bestaande woonwijk. Een geluiddempende rij met appartementen zorgt voor afname van geluid in het park en bestaande woonwijk. Er blijft een sociaal en levendig park dankzij de voorkanten richting de groene ruimte. Indien nodig worden er technische akoestische maatregelen in de bebouwing genomen.

De verkeersafwikkeling van de nieuwe woningen gaat via een nieuwe rotonde in de afslag van de Gooiseweg.

De werkgroep Biesbosch-Diemen heeft kritiek op de uitkomst van het verkennend onderzoek van de gemeente en stelt dat de verkenningsfase nog lang niet is afgerond. "Uit het verkennend onderzoek dat de werkgroep heeft ontvangen komt naar voren dat er behoorlijke belemmeringen zijn (geluid, verkeer en parkeren, groen en natuurwaarden, verstoring groene corridor, klimaatadaptatie, waterhuishouding, kabels en leidingen, sportvoorzieningen en bijkomende hoge kosten). En er zijn nog vele onderzoeken uit te voeren. Daarnaast schroeft de gemeente het aantal mogelijk te bouwen woningen steeds verder op: van 70 naar 120 stuks. En daarnaast moet de gehele wijk bijdragen aan de oplossingen voor de problemen die er ontstaan door deze woningbouw. De werkgroep Biesbosch-Diemen zet zich in voor het behoud van het Biesbosch Park in de huidige vorm door zich tegen de plannen te verzetten en alternatieve locatieoplossingen elders onder de aandacht van de gemeente te brengen. De gemeente Diemen geeft ook aan dat zij overleg heeft met de werkgroep Biesbosch-Diemen en dat zij ons zo veel mogelijk betrekt bij de ontwikkeling van deze locatie. Dit bestrijden wij ten zeerste. Elk gesprek met de gemeente is door de werkgroep aangevraagd en van wederzijdsheid is geen sprake. Er is totaal geen overleg en de werkgroep moet het doen met letterlijke verklaringen uit het coalitieakkoord Diemen 2018-2022 en overige gepubliceerde besluiten. Echte antwoorden op onze vragen krijgen we niet of we krijgen te horen: 'Dat zien wij anders.' De werkgroep zal zich samen met de buurtbewoners tegen deze plannen, waarvoor geen enkel draagvlak bestaat, blijven verzetten. Er is niet voor niets een enquête geweest onder al onze buurtbewoners waaruit blijkt dat men fel tegen het bouwen van woningen op ons enige stukje groen is. Vanuit de wijk zullen alle mogelijkheden tegen de bouw worden benut."