Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg.
Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. Foto: Gerrit Alink

Alle bewoners van de laagbouw krijgen volgend jaar gft-container

Alle bewoners van een laagbouwwoning in Diemen krijgen volgend jaar een gft-container


DIEMEN De gemeente is druk bezig met het Afvalplan 2020. Het doel is om de hoeveelheid restafval die wordt aangeboden fors te verminderen. Het is daarom van belang dat er meer afval wordt gescheiden. Veel mensen vinden het lastig om hun groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de ondergrondse containers te verzamelen. Om dat makkelijker te maken, krijgen alle bewoners van een laagbouwwoning volgend jaar een eigen container voor gft en etensresten.

Eerder dit jaar konden bewoners van de laagbouw in Diemen al een minicontainer voor papier en/of plastic verpakkingen, blikjes en drankkartons (pbd) aanvragen. Dit leidde tot veel respons: er zijn al ruim 1200 containers aangevraagd door bewoners van laagbouwwoningen in Diemen. Het is nog steeds mogelijk een of beide containers aan te vragen.

De gemeente start nu met een volgende fase van het Afvalplan 2020. Alle inwoners van Diemen met een laagbouwwoning krijgen deze week een brief van de gemeente waarin staat dat zij in januari een gft-container krijgen. In de brief staat vooral achtergrondinformatie. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg is verantwoordelijk voor de portefeuille Afval en Duurzaamheid. "In de brief die wij aan de bewoners van de laagbouw sturen staat dat zij in januari bericht van Afvalbedrijf Meerlanden ontvangen over de komst van een gft-container. Wij leggen de bewoners van de laagbouw via deze brief ook uit dat wij druk bezig zijn met de uitvoering van het Afvalplan 2020."

Bewoners van de laagbouw kunnen kiezen uit gft-containers van verschillende grootten. De gft-container wordt vanaf volgend jaar een keer in de twee weken door afvalbedrijf Meerlanden geleegd. In de zomermaanden wordt de container voor gft en etensresten elke week geleegd. In de zomer zijn mensen vaker in hun tuin bezig en hebben dus meer tuinafval. Bovendien wordt zo stankoverlast en overlast van ongedierte voorkomen.

Sikkes-van den Berg: "Bewoners van de laagbouw die nu een container voor restafval gebruiken, krijgen een nieuwe container. Die wordt vanaf volgend jaar april om de week geleegd. De ene week wordt de gft-container geleegd, de andere week de container voor restafval. En in de zomermaanden wordt de gft-container dus elke week geleegd. Bewoners van de laagbouw kunnen in de toekomst ook een kleinere container voor restafval aanvragen. Wij verwachten dat door het gebruik van de nieuwe gft-containers het aanbod van restafval fors zal afnemen. Huishoudens in Diemen bieden nu jaarlijks gemiddeld 220 kilo aan restafval aan. Het streven is dat die hoeveelheid restafval daalt naar gemiddeld 100 kilo per huishouden. Uit een onderzoek van de Rekenkamer in 2018 is gebleken dat veel inwoners van Diemen afval scheiden heel gewoon vinden, maar met name ontevreden zijn over de mogelijkheden om gft-afval te kunnen scheiden."
Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Diemen unaniem besloten tot vaststelling van het Afvalplan 2020. In dat plan staan maatregelen om de hoeveelheid restafval flink omlaag te brengen. Dat vindt de gemeente van groot belang. Restafval heeft niet alleen een negatief effect op het milieu, het is ook duur om te verwerken en te verbranden. Minder aanbod van restafval zal een positief effect hebben op de (stijging van) de afvalstoffenheffing. Het tarief van de afvalstoffenheffing wordt door veel inwoners van Diemen als fors ervaren.

Wethouder Sikkes-van den Berg wijst erop dat informatie een belangrijke rol speelt bij het Afvalplan 2020. Inwoners van Diemen kunnen zich aanmelden voor onlinebijeenkomsten over afval. Dit kan via de website afval.diemen.nl. Op die website is ook veel informatie te vinden over het Afvalplan 2020. De gemeente start ook met een wekelijks afvalspreekuur. Dat spreekuur zal op de donderdagavond plaatsvinden en kan - zoals het er nu uitziet - ook doorgaan in een tijd dat er coronamaatregelen van kracht zijn. Voor het afvalspreekuur moet wel een afspraak worden gemaakt. Dat kan telefonisch of per mail.

Het doel is om de hoeveelheid restafval fors te verminderen

“We zijn in Diemen al hartstikke goed bezig met afval scheiden. Met deze maatregelen maken we het nog makkelijker voor bewoners. Volgend jaar kijken we ook hoe we het scheiden van afval voor bewoners van de hoogbouw makkelijker kunnen maken.”