Er is in Diemen een groot tekort aan betaalbare woningen.
Er is in Diemen een groot tekort aan betaalbare woningen. Foto: Trudy Kroese

Algemene beschouwingen: aandacht voor woningmarkt

DIEMEN Tijdens de algemene beschouwingen die donderdagavond werden gehouden, gingen alle fracties in op de situatie op de woningmarkt.



DIEMEN Er is in Diemen (en andere plaatsen in de regio) een groot tekort aan betaalbare woningen. Het gevolg daarvan is dat veel mensen, onder wie starters, lang moeten wachten voor zij in aanmerking komen voor een woning.

De VVD verwacht veel van de Huisvestingsverordening die in december door de gemeenteraad wordt besproken. "Het aanpakken van zaken als illegale onderhuur, samenvoegen en woningonttrekking is belangrijk om (sociale en middeldure) huurwoningen vrij te maken voor diegenen die daar dringend behoefte aan hebben." De VVD is al jarenlang groot voorstander van de bouw van woningen met een middelhuur. Dat moet leiden tot een betere doorstroming vanuit sociale huurwoningen. "In de discussies over woningbouwprojecten wordt ons vaak het verwijt gemaakt dat we het realiseren van woningen niet belangrijk zouden vinden. Niets is minder waar. We hebben vrijwel steeds een positieve stem uitgebracht wanneer er bestemmingsplannen ter besluitvorming op tafel lagen. Bestemmingsplannen die voorzagen in nieuw te realiseren woonwijken. Ook zien we dat er flink gebouwd moet worden. Maar dat betekent wat ons betreft niet dat per definitie elk vrij plekje moet worden bebouwd met appartementcomplexen. Zo zullen we niet instemmen met de realisatie van extra woningen op Buitenlust."

Ook GroenLinks wees op het belang van sociale woningbouw. "Het college wordt weleens gekscherend ‘kampioen woningbouw' genoemd. Maar die successen zijn mede te danken aan het prudente financiële beleid en zorgvuldige grondbeleid van de afgelopen jaren. Zo kunnen we nu eindelijk investeren in sociale woningbouw, terwijl we onze sociale voorzieningen op een hoog niveau konden en kunnen handhaven. GroenLinks vindt het belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen zijn en dat jong en oud in Diemen kunnen blijven wonen. We zijn trots op de eerste sociale woningen die sinds jaren worden gebouwd en dat er steeds concretere plannen zijn om hier verder vorm aan te geven, zowel in Holland Park als door middel van verdichting. Wij kiezen daarvoor omdat we op die manier groen met een hoge natuurwaarde, zoals Park Spoorzicht, kunnen behouden en zelfs versterken.'

De Ouderenpartij Partij Diemen stond uitgebreid stil bij de moeilijke positie van ouderen in Diemen. Ook veel ouderen kampen met problemen op de woningmarkt. "Onze fractie verwelkomde destijds de bouw van woningen op De Sniep en in Bergwijkpark. Maar in Diemen is betaalbare woningbouw onbereikbaar geworden voor ‘gewone’ mensen. Van een aanjager van de economie, de bouw en de werkgelegenheid dreigt met name Holland Park te verworden tot object van speculatie en verrijking. Beleggers hebben complexen opgekocht en verkopen of verhuren die aan de meestbiedende. Dit negatieve effect was niet voorzien, maar dwingt ons wel om na te denken over hoe we deze ontwikkeling kunnen omkeren. In Berlijn koopt de regering appartementencomplexen op om ze met een lagere huur beschikbaar te stellen aan inwoners die aangewezen zijn op een betaalbare woning. In Diemen werden dit jaar voormalige sociale huurwoningen verkocht op de vrije markt. Onze fractie heeft hierover vragen gesteld, maar het college liet toe dat deze woningen, die toegewezen konden worden aan urgente Diemense woningzoekenden, verdwenen op de vrije markt. Wij vinden dat onaanvaardbaar."

D66 is van mening dat er zo hard mogelijk moet worden gewerkt om zo veel mogelijk mensen een betaalbare woning te kunnen bieden. "We zien dat er een onverminderd tekort is aan betaalbare woningen in de regio, waardoor we nog steeds moeten doen wat we kunnen om bij te dragen aan het terugdringen van dat tekort. Terwijl we tegelijkertijd beperkt worden in de beschikbare bouwruimte en gedwongen worden tot lastige keuzes, meer dan eens met heftige reacties van omwonenden tot gevolg."

De Onafhankelijke Partij Diemen pleitte opnieuw voor woningbouw op een deel van Spoorzicht. "Park Spoorzicht is een heilige enclave voor GroenLinks. Maar laat mens en natuur samen leven. Aan de noordkant van Spoorzicht kunnen sociale woningen worden gebouwd. Niet het hele park hoeft hiervoor opgeofferd te worden. Zelfs het plan naar verdicht (dicht) bouwen en zoeken naar 'postzegellocaties' zoals in Buitenlust kan dan van de baan. Stop met het zinloos geld uitgeven en plannen doordrammen als bewoners het niet willen."

PvdA is ontzettend blij dat in 2021 wordt gestart met de bouw van Holland Park West. "Een prachtig project, met een flink aandeel sociale en middeldure huur: van de 700 woningen valt 30% in het sociale segment en 20% in de middeldure categorie. Ook verheugen we ons op de oplevering van de honderd sociale huurwoningen in de tramlus bij De Sniep. Natuurlijk wordt de woningnood hiermee niet opgelost, maar het zijn stappen in de goede richting. Naast de daadwerkelijke bouw van woningen gaan we in 2021 ook aan de slag met de nieuwe huisvestingsverordening. Een instrument waarmee de rechtvaardige verdeling van de sociale en middeldure huurwoningen gerealiseerd kan worden en waarmee doorstroming wordt bevorderd."

De fractie van Ons Diemen is van mening dat betaalbaar wonen in Diemen steeds meer op de achtergrond is geraakt, ondanks de ambities uit het coalitieakkoord. "Het lijkt steeds meer op bouwen voor de elite. Huur‐ en koopprijzen rijzen de pan uit en het wordt steeds moeilijker voor jongeren uit Diemen het huis te verlaten en voor starters om een woning te vinden. We richten onze hoop op Holland Park West en Zuid. De bouwplannen aan de Arent Krijtsstraat dragen niet bij aan de ambitie voor betaalbaar wonen."

Het CDA maakt zich grote zorgen over de doorstroming op de woningmarkt. "In het programma 'Sociaal' lezen we onder 'Nieuwe Ontwikkelingen' een interessante opmerking over Wonen: 'In de prestatieafspraken 2020-2023 zijn met woningcorporaties en de huurdersorganisatie afspraken gemaakt om projecten op te zetten zoals 'Van Groot naar Beter'. Dit project zal een bijdrage aan de doorstroming op de woningmarkt leveren en kan ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in een meer geschikte woning. Maar, hoe zou er in Diemen doorgestroomd kunnen worden, als er nauwelijks seniorenwoningen zijn, zo vragen we ons af. Wordt hier geen verwachting gewekt, die niet waar te maken is?", aldus het CDA.