Een van de velden van TIW-Survivors
Een van de velden van TIW-Survivors

Gemeente wil binnenkort starten met herinrichting sportpark

Voor TIW-Survivors was zondag 1 november een zwarte dag. De huurovereenkomst tussen de gemeente en de honkbal- en softbalvereniging voor de velden op Sportpark De Diemen liep die dag af. De huurovereenkomst voor het clubgebouw loopt op 31 december af.


DIEMEN De gemeente is van plan om op korte termijn het eerder dit jaar genomen raadsbesluit over de herinrichting van Sportpark De Diemen uit te voeren. Dit raadsbesluit houdt in dat er twee velden voor Hockey Club Diemen, een extra veld voor sv Diemen, een handbalveld voor SV Zeeburg en een beachveld op het sportpark worden aangelegd. Het gevolg hiervan is dat honk- en softbalvereniging TIW-Survivors uit Diemen moet vertrekken.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken vertelde de gemeenteraad donderdagavond 29 oktober tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering dat de gemeente in principe op 1 november met de herinrichting van het sportpark zou kunnen beginnen. Er verschenen maandag echter geen bulldozers op het terrein van TIW-Survivors.

Wethouder Klaasse had vrijdagochtend een gesprek met een delegatie van het bestuur van TIW-Survivors. De wethouder omschreef het als 'een goed gesprek'.

Hoewel het de wens van de gemeente is dat de nieuwe velden op Sportpark De Diemen aan het begin van het seizoen 2021-2022 kunnen worden gebruikt, legt TIW-Survivors zich niet neer bij de situatie. De honk- en softbalclub vecht voor haar toekomst.

Gregor Rossen, voorzitter van TIW-Survivors: "De situatie is ook na het gesprek van vrijdag met wethouder Klaasse niet veranderd. Wij moeten weg van Sportpark De Diemen en verhuizen naar de accommodatie van honk- en softbalclub OVVO op Sportpark Middenmeer. Daar moeten wij de accommodatie met OVVO gaan delen. Ik heb het al vaker gezegd: dat is voor ons niet mogelijk omdat er op de accommodatie van OVVO te weinig ruimte is om al onze teams te laten spelen en te laten trainen. Verder kunnen vier van onze teams daar geen competitiewedstrijden spelen omdat het softbalveld is afgekeurd. Er zijn daardoor voor TIW-Survivors nog maar twee mogelijkheden: met de helft van onze teams naar Sportpark Middenmeer verhuizen of in Diemen blijven. De eerste optie betekent effectief het einde van de vereniging, daarom kiezen wij voor de laatste optie en gaan het juridische traject in. Wij hopen op die manier af te dwingen dat wij in Diemen kunnen blijven."

Wethouder Klaasse heeft de volgende reactie. "Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad van Diemen in grote meerderheid besloten om het Sportpark De Diemen opnieuw in te richten. Honkbal is een sport die erg veel ruimte nodig heeft en in een stedelijke omgeving is het steeds vaker zoeken naar een eerlijke balans tussen alle sporten en de beschikbare ruimte. Door de verhuizing van TIW-Survivors wordt de capaciteit van het sportpark sterk verhoogd. Op een plek waar TIW-Survivors de afgelopen jaren actief was met een ledental tussen de 100 en 150, kunnen vanaf volgend jaar 800 Diemenaren hockeyen en voetballen."

'Verhuizing betekent effectief het einde van de vereniging'

"We begrijpen heel goed dat de verhuizing van TIW-Survivors voor de vereniging vervelend is, maar de gemeente staat echter wel voor haar sportverenigingen. Daarom heeft de gemeente de overeenkomsten niet ‘koud’ opgezegd. We zijn al jaren geleden met TIW-Survivors en de gemeente Amsterdam in gesprek gegaan over een nieuwe plek. Deze is gevonden bij OVVO op Sportpark Middenmeer, aan de andere kant van de ring A10. TIW-Survivors en OVVO kunnen daar al hun trainingen en wedstrijden houden. De gemeente Amsterdam heeft toegezegd de accommodatie aan te passen, zodat beide verenigingen daar kunnen spelen. OVVO heeft ook aangegeven dat TIW-Survivors welkom is."

"In het raadsbesluit hebben we zo goed als mogelijk met de belangen van alle betrokkenen rekening gehouden, maar TIW-Survivors lijkt het sportpark van de gemeente Diemen niet te willen verlaten. Ook het feit dat een door de KNBSB ingeschakelde onafhankelijke bemiddelaar recentelijk heeft geconcludeerd dat het huidige bestuur van TIW-Survivors nu bewust de toekomst van de vereniging op het spel zet en heeft geadviseerd om met de verhuizing in te stemmen, heeft blijkbaar vooralsnog niet mogen baten. Nu de gebruiksovereenkomst voor de velden is verlopen, zijn we voornemens binnenkort te starten met de geplande werkzaamheden, in lijn met het raadsbesluit. We blijven graag in gesprek met het bestuur van TIW-Survivors om de verhuizing van de vereniging zo soepel mogelijk te laten verlopen", aldus wethouder Klaasse.

Het clubgebouw van TIW-Survivors.