Wervingscampagne voor pleeggezinnen.
Wervingscampagne voor pleeggezinnen.

Wervingscampagne moet tekort aan pleegouders oplossen

De Week van Pleegzorg is woensdag van start gegaan en duurt tot en met 4 november.

DIEMEN Pleegzorg Nederland vraagt aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben. Niet verwonderlijk dat juist nu in coronatijd en de gedeeltelijke lockdown die aandacht harder nodig is dan ooit. Er zijn meer mensen nodig die een plek hebben waar kinderen zo thuis mogelijk kunnen opgroeien.

Pleegzorg Nederland doet een dringende oproep op mensen om vooral nu hun hart en huis open te stellen. Ruud Stevens, woordvoerder Pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: “We willen allemaal een toekomstperspectief waar we naar kunnen uitkijken. Voor kinderen voor wie een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend is, geldt dat des te meer. Vooral nu! Ook in de gemeente Diemen zoeken we mensen die hun huis en hart willen openstellen voor kinderen die dat nodig hebben."

Momenteel zitten er veel kinderen in tijdelijke opvang die niet door kunnen stromen naar een pleeggezin. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig de juiste match te maken voor een vaste plek en verblijven kinderen onnodig lang in een crisisopvang.

Ruud Stevens geeft aan: “Het is fijn dat we een beroep kunnen doen op crisispleegouders voor tijdelijke opvang in noodsituaties, maar een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan een plek bij pleegouders waar het kind op kan groeien tot volwassenheid, met een vast woonadres, een basis die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind: naar school in hun eigen omgeving, vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, sport enzovoort. Crisisopvang-pleegouders houden het lang vol, maar die kunnen we niet overvragen.”

Pleegzorg Nederland is op zoek naar meer pleegouders voor permanente opvang. Daarnaast is er met name een tekort aan pleegouders voor deeltijdpleegzorg.

Voor veel kinderen is een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend. Om zo thuis mogelijk op te groeien hebben deze kinderen en hun ouders hulp nodig. Daarom steunt ook de gemeente Diemen de regionale en landelijke campagne om meer pleegouders en vrijwilligers voor gezinsondersteuning te vinden.

Of je nu eigen kinderen hebt of niet, of je jong of oud bent of met of zonder relatie: iedereen die ouder dan 21 is en een kind een stabiele en veilige omgeving kan bieden, kan pleegouder worden. Niet alleen voor langdurige opvang, maar ook in het weekend of in geval van nood. En is deze stap nog net te ver, dan kunnen mensen als vrijwilliger ook op andere manieren gezinnen ondersteunen.

Op de regionale webpagina van Open je Wereld is een test te vinden die mensen inzicht geeft welke vorm van steun bij hen past. Ook is daar meer informatie te vinden over pleegzorg en gezinsondersteuning in de regio Amsterdam-Amstelland en de regio Zaanstreek-Waterland.

www.openjewereld.nu/regio/amsterdam-amstelland-zaanstreek-en-waterland.

Affiche Wervingscampagne.