Er mogen nog maar 30 bezoekers in de zaal.
Er mogen nog maar 30 bezoekers in de zaal.

Theater de Omval programmeert flexibel

DIEMEN Theater de Omval heeft het programma opnieuw aangepast als gevolg van de gedeeltelijke lockdown. Grand Café Blauw is gesloten. Theater De Omval maakt net zoals andere culturele instellingen en veel bedrijven in Nederland een loodzwaar jaar door. Zakelijk directeur Michiel Hatenboer gaat in op de situatie van het theater en Grand Café Blauw. Hij werkt nauw samen met artistiek directeur Danny van Zuijlen.

Theater de Omval en Grand Café Blauw waren in het voorjaar lange tijd gesloten in verband met de coronamaatregelen. Begin juni mochten het theater en Grand Café Blauw weer open. Aanvankelijk waren er dertig bezoekers per voorstelling welkom, later meer.

Hatenboer: "Wij konden nadat de maatregelen waren versoepeld bij theatervoorstellingen maximaal 50 bezoekers ontvangen. Bij filmvoorstellingen slechts 45. Bij filmvoorstellingen komen meer mensen alleen. Vanwege de maatregel die voorschrijft dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden konden er daarom tijdens filmvoorstellingen minder bezoekers in de zaal dan tijdens theatervoorstellingen. Wij vonden het echter te ver gaan om mensen niet toe te staan om alleen een filmvoorstelling te bezoeken. Danny en ik zijn flexibel. Wij hebben bijvoorbeeld besloten om op de tijdstippen van theatervoorstellingen die niet doorgaan extra filmvertoningen te programmeren."

Sinds enkele weken geldt er een maximumaantal bezoekers van dertig per voorstelling. Dat betreft ook de theatervoorstellingen. Theater de Omval heeft diverse voorstellingen die 'uitverkocht' waren (met 45 of 50 bezoekers) inmiddels afgelast. Het gaat onder meer om de voorstelling die Freek de Jonge zou geven. Indien mogelijk worden er 'dubbele' voorstelling-en gehouden: dan wordt een theatervoorstelling twee keer achter elkaar gehouden of een film twee keer vertoond.

Ook is een aantal activiteiten en voorstellingen in Grand Café Blauw afgelast. De kleinschalige editie van Duke op het Diemerplein kon in september nog worden gehouden. "Het bleek heel goed mogelijk om vijftig mensen te ontvangen en aan de coronaregels te voldoen", aldus Hatenboer. Na de verdere reductie van het aantal bezoekers werd besloten om het literaire festival 'De Kunst van het woord' te schrappen. Dat zou in Grand Café Blauw worden gehouden. De sluiting van Grand Café Blauw, twee weken geleden, heeft tot gevolg dat activiteiten zoals Jazz & Drinks tot nader order niet kunnen worden gehouden. Hatenboer: "Maar daarnaast betekent het ook dat de bezoekers van voorstellingen vooraf en na afloop geen drankje in Blauw kunnen drinken. Dat is jammer en komt de sfeer van een avondje uit natuurlijk niet ten goede."

Hatenboer geeft aan dat Theater de Omval gelukkig geen mensen heeft hoeven te ontslaan. Dit is inclusief het personeel van Grand Café Blauw. Stichting De Omval heeft een beroep gedaan op de regelingen NOW 1, NOW 2 (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en TVL 1 (Tegemoetkoming Vaste lasten). Binnenkort wordt er ook een beroep gedaan op NOW 3 en TVL 2. Daarnaast heeft de gemeente steun voor De Omval aangevraagd bij het Provinciaal Noodfonds Sociale Infrastructuur. Het is nog niet zeker of het theater dat geld krijgt, want de provincie Noord-Holland besluit pas half november of De Omval in aanmerking komt voor die financiële bijdrage. Stichting De Omval heeft inmiddels ook de begroting van 2021 gemaakt. Met veel slagen om de arm. Niemand weet welke coronamaatregelen er de komende periode worden genomen en hoe de situatie er in 2021 uitziet. Hatenboer: "Wij hebben bij het maken van de begroting rekening gehouden met diverse scenario's. Wij hebben regelmatig overleg met de gemeente en weten dat zij ons een warm hart toedraagt en het theater van groot belang vindt."

Er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen.