Coronawijzer Jip.
Coronawijzer Jip.

Steeds meer mensen dragen een mondkapje

DIEMEN De gedeeltelijke lockdown is nu een week van kracht. Leuk is anders, maar de meeste mensen maken er het beste van.

Sinds de gedeeltelijke lockdown vorige week woensdag om 22.00 uur in ging is de sfeer in Diemen veranderd: de horeca is gesloten, het is vooral 's avonds stiller op straat en veel meer mensen dragen een mondkapje in afgesloten binnenruimtes.

Veel mondkapjes

Hoewel het dragen van een mondkapje (nog) niet verplicht is in afgesloten binnenruimtes geven veel mensen gehoor aan het dringende advies van het kabinet. Bij de ingang van de winkelcentra of winkels wordt naar de tas of jaszak gegrepen en wordt het mondkapje opgedaan.

We spreken een dame aan die in winkelcentrum Diemerplein loopt. "Ik draag in het winkelcentrum en in andere winkels altijd een mondkapje. Het is een voorzorgsmaatregel. Veel mensen dragen mondkapjes, maar er zijn ook mensen die dat niet doen. Ik houd ook 1,5 meter afstand van anderen en thuis ontvang ik een beperkt aantal bezoekers. Ik ga wel soms naar de bioscoop. Daar houd ik mij uiteraard ook aan de coronaregels." Op een aantal drukke locaties in Diemen lopen coronawijzers. Het betreft de winkelcentra, de markt en rond het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Het gaat om een initiatief van de gemeente Diemen en de winkeliersverenigingen Diemerplein, De Kruidenhof en Gruttoplein. De coronawijzers wijzen het publiek nadrukkelijk op de in acht te nemen afstand van 1,5 meter en over looproutes.

Leuke reacties

Coronawijzer Jip loopt woensdagmorgen door winkelcentrum Diemerplein. Zij toont hoeveel een afstand van 1,5 meter is. Die afstand wordt vaak onderschat. Zij vertelt dat zij vooral leuke reacties van klanten van het winkelcentrum krijgt. De mensen weten heel goed waarom de coronawijzers aanwezig zijn.

We lopen de zaak van Primera Koopmans binnen. Het is een van de zaken in Diemen waar mondkapjes kunnen worden gekocht. "De meeste klanten die hier binnenkomen dragen een mondkapje. Niet iedereen, want het is niet verplicht. Zelf draag ik als ik in de zaak werk altijd een mondkapje. Het was in het begin even wennen, maar nu merk ik er niet veel meer van. Als ik even achterin ben doe ik het mondkapje wel af", aldus Karin Koopmans.

Creativiteit

De horeca is sinds vorige week woensdagavond dicht. De meeste horeca-exploitanten zijn niet bij de pakken gaan neerzitten, maar hebben hun creativiteit aangewend en zijn een afhaal- en/of bezorgservice gestart. Veel inwoners van Diemen maken er gebruik van. Zij willen de horecaondernemers in Diemen steunen.

De sport heeft ook te maken met de coronamaatregelen. De competities liggen stil en teamsporten (met meer dan vier sporters) kunnen niet worden beoefend. Kinderen en jeugd tot en met zeventien jaar kunnen wel trainen en onderling wedstrijden spelen.

Zwembaden open

Het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran is open voor zwemlessen, examens, vrij zwemmen (baantjes zwemmen) en andere zwemactiviteiten. Het discozwemmen gaat voorlopig niet door. Er mogen tijdens zwemactiviteiten maximaal dertig mensen in het water aanwezig zijn. Tijdens het baantjes trekken dienen zwemmers per baan in één richting te zwemmen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dit geldt ook tijdens andere zwemactiviteiten.

Geen publiek

Tijdens zwemlessen mag er geen publiek op de tribunes plaatsnemen. Ouders mogen ook niet bij het zwemexamen van hun kind aanwezig zijn, tenzij zij meezwemmen. Er is geen maximum aantal personen voor activiteiten voor kinderen tot en met 17 jaar, zoals bij leszwemmen. Bezoekers van het zwembad kunnen gebruikmaken van de kleedkamers, maar de douches zijn gesloten.

Het AGO Zwembad aan Kriekenoord 17 is eveneens open. Hoofd Zwembad Francien Haex: "Wij kunnen gelukkig doorgaan met alle zwemactiviteiten: de zwemlessen, zwemmen voor doelgroepen, zwemmen op medisch advies, fysiozwemmen en baby- en peuterzwemmen. We hebben slechts één groep hoeven verplaatsen omdat die naast het baby- en peuterzwemmen actief was. Er is te weinig ruimte in het zwembad voor die twee groepen. Mensen vanaf 18 jaar dienen ook in het water 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Maar dat gaat goed. Ook bij ons kunnen de kleedkamers worden gebruikt en zijn de douches gesloten."