Lotte Brinkhof.
Lotte Brinkhof.

Lotte Brinkhof doet onderzoek naar veroudering

DIEMEN Lotte Brinkhof (24) uit Diemen is bezig aan een promotieonderzoek over veroudering. Zij is op zoek naar senioren die aan het onderzoek willen meedoen. De naam van het onderzoek is Senioren doen mee.

Brinkhof behaalde eerst een bachelor psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens behaalde zij een master Brain & Cognition in Society aan dezelfde universiteit. Zij is begin oktober begonnen aan haar promotieonderzoek. Lotte werkt bij het Centre for Urban Mental Health en is een van de onderzoekers. De onderzoekers gaan in het project in kaart brengen hoe senioren hun leven inrichten en wat de effecten daarvan zijn. Brinkhof: "Het doel van dit onderzoek is om het samenspel tussen allerlei verschillende factoren in kaart te gaan brengen die bij kunnen dragen aan gezonde veroudering. Hierbij worden technieken toegepast die niet eerder zijn toegepast in dit onderzoeksveld. Vervolgens willen wij die kennis gaan gebruiken om handvaten te ontwikkelen om gezond ouder worden te bevorderen." Zij is voor haar promotieonderzoek op zoek naar 10.000 senioren (55 jaar of ouder) die mee willen doen. "Mensen die interesse hebben om mee te doen kunnen de website www.seniorendoenmee.nl bezoeken."

Het onderzoek wordt geheel online gedaan, met vragenlijsten en testjes die in verschillende delen gemaakt kunnen worden. Brinkhof: "We hebben dit expres zo opgezet dat de deelnemers hun tijd kunnen nemen voor het onderzoek en steeds een deel - van maximaal 30 minuten - per keer kunnen doen. We hebben voor de opzet van ons onderzoek verschillende experts op het terrein van ouderencommunicatie geraadpleegd om de projectwebsite en de testjes en vragenlijsten zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle senioren, ongeacht hun achtergrond, ervaring met internet en eventuele beperkingen. Zo hebben we direct boven aan de site een knop zitten waarmee de deelnemers de weergave groter kunnen maken en hebben we alle teksten zo kort en helder mogelijk gemaakt. Vervolgens hebben we alles getest bij een aantal senioren, onder wie mijn eigen oma. We gaan kijken hoe senioren zich voelen en hoe zij dingen ervaren. Hoe voelen ze zich geestelijk, sociaal en lichamelijk? Hoe beoordelen ze hun kwaliteit van leven? Hoe kwetsbaar zijn ze?" Om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden richten de onderzoekers zich op verschillende factoren: sociaal-demografisch (o.a. opleidingsniveau, relationele status, religie), psychosociaal (o.a. karaktereigenschappen, eenzaamheid, eigenwaarde), lichamelijk (o.a. beweging, roken, alcohol, eetgedrag, slaap), en cognitief (o.a. probleemoplossend vermogen, geheugen, remmingen). Factoren uit de stad en de buurt - zoals woonwijk, burenoverlast, luchtvervuiling, hoeveelheid groen in de omgeving en afstand tot de supermarkt - nemen een centrale rol in om het leven in de stad te kunnen vergelijken met dat daarbuiten. Daarnaast kijkt het team naar het gewone, dagelijks leven van senioren en naar de impact van ingrijpende gebeurtenissen in het leven van senioren. Ook worden zaken zoals het wel of niet hebben van een huisdier en het gebruik van internet meegenomen in het project.