Van links naar rechts: Ria Koimans, Jos van Veen en Betty Jungen.
Van links naar rechts: Ria Koimans, Jos van Veen en Betty Jungen.

Huurders Platform Diemen maakt zich zorgen over huurmarkt

Het Huurders Platform Diemen maakt zich zorgen over ontwikkelingen op de huurmarkt in Diemen. Een aantal leden van het HPD trekt aan de bel.

DIEMEN Het Huurders Platform Diemen (HPD) telt vijf leden. Voorzitter Jos van Veen en de leden Betty Jungen en Ria Koimans gaan in op de huidige ontwikkelingen waarmee huurders in Diemen te maken hebben.

HPD vertegenwoordigt de belangen van zo'n 4100 huurders in Diemen die een woning huren bij de woningcorporaties Rochdale, De Key en Stadgenoot. Twee van de leden van het HPD vertegenwoordigen de bewonersvereniging van huurders van Rochdale, twee die van de huurders van De Key en een die van Stadgenoot.

HPD wijst op het tekort aan sociale huurwoningen in Diemen. Veel mensen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden. Een woning met een middelhuur (750 tot 1.000 euro per maand) is vaak geen optie, omdat die door de jaarlijkse huurverhoging op termijn onbetaalbaar wordt.

HPD overlegt regelmatig met de gemeente en met vertegenwoordigers van de drie corporaties die woningen in Diemen verhuren. HPD maakt zich zorgen over de ontwikkelingen van de huurprijzen in Diemen. Van Veen: "De woningcorporaties hebben van het kabinet toestemming gekregen om de huur met het maximale percentage te verhogen, lager mag altijd. Echter, dit doen de corporaties doorgaans niet. Daarnaast mochten zij een inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. In 2020 is deze inkomensafhankelijke huurverhoging, voor die huurders die reeds een huur betalen boven de liberalisatiegrens van € 737,14, niet doorgevoerd op aandringen van HPD. Volgend jaar kan het weer wel het geval zijn. Er zijn huurders die huurtoeslag ontvangen. Maar de huurverhoging wordt vaak niet helemaal gecompenseerd door de huurtoeslag, zeker niet voor de huurders die een huur betalen tussen één van de twee aftoppingsgrenzen die gelden voor de huursubsidie, en de liberalisatiegrens. Ook is er een grote groep die een inkomen heeft dat net boven de huursubsidiegrens ligt. Zij krijgen dus geen huursubsidie en komen met deze huren in de problemen."

Koimans: "Wij wonen alle drie in verschillende wijken van Diemen en spreken veel mensen. De jaarlijkse huurverhoging is voor veel mensen in Diemen een probleem. Die huurverhoging komt naast andere stijgingen van de vaste lasten. Door al die stijgingen wordt het besteedbaar inkomen van mensen steeds minder. Mensen die moeite hebben met het betalen van de huur kunnen contact opnemen met de gemeente of met de woningcorporatie waarbij zij huren. Onze ervaring is dat slechts heel weinig mensen op tijd contact opnemen met de gemeente of de woningcorporatie. Zij zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid of hebben gêne om voor hulp aan te kloppen. Het gevolg is dat er mensen zijn die hun spaargeld opmaken of zelfs schulden maken. Zij vragen vaak pas hulp als de problemen zeer groot zijn geworden."

HPD wil dan ook dat de gemeente vaart maakt met het instellen van een Steunpunt Wonen Diemen. Er zijn afspraken gemaakt dat het Steunpunt Wonen Diemen er op termijn komt. HPD wil dat dit uiterlijk op 1 juli 2021 het geval zal zijn. Jungen: "Huurders in Diemen die problemen hebben nemen weleens contact op met WOON in Amsterdam. Zij worden daar echter niet geholpen, omdat zij niet in Amsterdam wonen maar in Diemen. Huurders in Diemen kunnen nu met bepaalde vragen terecht bij De Brede HOED. De mensen die daar werken beschikken echter niet over de specifieke kennis die nodig is om huurders te helpen. Daarom is het van groot belang dat het Steunpunt Wonen Diemen er snel komt. Daar zullen mensen werken die over alle kennis beschikken en mensen eventueel kunnen doorverwijzen."

HPD wijst erop dat er in Diemen nauwelijks mogelijkheden voor doorstroming zijn. Dit treft ook ouderen. Er zijn in Diemen veel oudere inwoners die inmiddels te groot wonen. De kinderen zijn de deur uit en soms is de partner overleden. Die mensen willen verhuizen naar een kleinere woning. Het gevolg is dat er een grotere woning beschikbaar komt voor bijvoorbeeld een gezin. Maar die oudere inwoners verhuizen vaak niet omdat zij na hun verhuizing, afhankelijk van de verhuurder van de nieuwe woning, vaak meer huur moeten betalen voor een kleinere woning. Ook zijn er te weinig geschikte woningen voor senioren beschikbaar. "Het HPD pleit voor een goede doorstroomregeling in Diemen zodat de huur hetzelfde kan blijven en er een soort verhuisvergoeding komt. Alle beetjes helpen om de markt in beweging te krijgen", aldus Koimans.

Huurders die informatie zoeken kunnen een e-mail sturen naar hpdiemen@gmail.com.