De onthulling van de gedenksteen.
De onthulling van de gedenksteen. Foto: Trudy Kroese

Pieter Nieuwland postuum geëerd op Rustoord

DIEMEN Op begraafplaats Rustoord is vorige week woensdagmiddag een gedenksteen voor Pieter Nieuwland onthuld. De gedenksteen ligt vlak bij de plek waar in het verleden het graf van Pieter Nieuwland lag. Wethouder Matthijs-van den Berg en de leerling Pieter (!) van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam hebben de gedenksteen onthuld.

Op de bijeenkomst waar de gedenksteen werd onthuld waren onder anderen ook enkele bestuursleden van Belangenvereniging Rustoord, leden van de Historische Kring Diemen en bestuursleden van de Vrienden van de Watergraafsmeer en John Gooijers, rector van het Pieter Nieuwland College, aanwezig.

Wetenschapper

Pieter Nieuwland werd geboren in de Watergraafsmeer en was een eminent wetenschapper. Hij was een hoogbegaafd multitalent en blonk uit in wiskunde en natuurkunde, maar ook in klassieke talen en filosofie. Op zeer jonge leeftijd schreef hij gedichten in het Frans en Latijn. Pieter Nieuwland overleed in 1794. Hij was toen dertig jaar oud. Hij werd begraven op begraafplaats Rustoord. De begraafplaats in Diemen werd in 1791 geopend.

Het graf van Pieter Nieuwland lag op een van de eerste rijen met graven op Rustoord. Het betreft vak B, rechts gezien vanaf het hek van de begraafplaats. Het graf van Pieter Nieuwland werd in 1833 geruimd en opnieuw uitgegeven.

Initiatief

De Vrienden van de Watergraafs-meer namen het initiatief om een gedenksteen voor Pieter Nieuwland te plaatsen. Belangenvereniging Rustoord en de gemeente Diemen hebben een bijdrage verstrekt die dit mogelijk heeft gemaakt.