Ouders staat buiten hekken bij velden van SV Diemen.
Ouders staat buiten hekken bij velden van SV Diemen. Foto: Trudy Kroese

Er is begrip voor strikte coronamaatregelen

DIEMEN Het viel vorige week donderdagochtend meteen op: in winkelcentrum Diemerplein droegen veel mensen een mondkapje. Ook op andere plekken in Diemen werden mondkapjes gedragen.

Er wordt dus gehoor gegeven aan het dringende advies dat premier Rutte vorige week woensdagmiddag gaf om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waar Diemen deel van uitmaakt, had dit advies overigens al eerder gegeven. Sinds maandag 28 september moeten horecabedrijven hun zaak om 22.00 uur sluiten. Er mogen vanaf 21.00 uur geen gasten meer naar binnen. De horecaondernemers missen hierdoor veel omzet, maar kunnen rekenen op begrip en medewerking van hun gasten. De gasten rekenen op tijd af en verlaten de zaak voor 22.00 uur. Het zal ermee te maken hebben dat de horecazaken in Diemen veel vaste gasten ontvangen en met hen een goede band hebben. De gasten begrijpen dat de horeca-exploitanten zich aan de nieuwe, strikte regels moeten houden en dat de overheid de scherpe coronamaatregelen heeft opgelegd om verdere verspreiding van het coronavrius te voorkomen. Er wordt naar gestreefd om een intelligente lockdown, zoals in het voorjaar, te voorkomen.

Mensen die een contactberoep uitoefenen dienen een mondkapje of andere gezichtsbescherming te dragen. De kappers die bij Salon van Diemen in winkelcentrum Diemerplein werken, houden zich uiteraard aan alle coronaregels.

De sportverenigingen hebben eveneens te maken met de verscherpte coronaregels. Er mag geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden en kantines en clubgebouwen zijn gesloten. SV Diemen 1 speelde zaterdagmiddag dus zonder publiek de derby tegen TOG uit Amsterdam-Oost. Ouders van teams die thuis spelen mogen de accommodatie van de sportverenigingen niet betreden. Ouders van de teams van SV Diemen stonden afgelopen weekeinde dan ook op de heuvel bij Sportpark De Diemen en volgden de wedstrijden. Een beperkt aantal ouders mag wel het sportcomplex op. Zij fungeren als begeleiders van de teams. Ouders die met kinderen meegaan naar uitduels, bijvoorbeeld omdat zij de kinderen per auto vervoeren, hebben uiteraard ook te maken met de coronamaatregelen. Slechts een beperkt aantal ouders mag als begeleider mee de sportaccommodatie op. Andere dienen buiten de hekken te wachten. De clubgebouwen zijn gesloten. Dit betekent dat spelers geen gebruik kunnen maken van de kleedkamers. De beste optie is om thuis de voetbalkleding aan te trekken, er een trainingspak over te dragen en de voetbalschoenen mee te brengen.

Zowel de leden van volleybalvereniging Smashing '72 als die van de bezoekende verenigingen waren zaterdag vooraf door het bestuur van de thuisclub ingelicht over de coronarichtlijnen in Sporthal Diemen. De sporthal was voor publiek gesloten en spelers konden geen gebruik maken van de kleedkamers. De crowdmanagers en zaaldienst van Smashing '72 speelden zaterdag een belangrijke rol in de organisatie van het toepassen van de coronamaatregelen in de sporthal. Zij hielden samen een systeem bij welke van de vier velden die tegelijkertijd voor volleybalwedstrijden worden gebruikt, vrijgegeven konden worden. Bij de entree werden alle sporters ontvangen en begeleid naar de tribune als hun speelveld op dat moment nog niet was vrijgegeven. Vanaf het moment dat dit wel het geval was, werden de teams weer van de tribune naar het speelveld begeleid. Alle aanwijzingen werden door de sporters begripvol opgevolgd, inclusief het dragen van een mondkapje tot aan het speelveld. De enkele sporter die geen mondkapje bij zich had, ontving een exemplaar van Smashing '72. Na de wedstrijden verlieten de spelers op aanwijzing van de zaaldienst de sporthal aan de achterzijde. Door de thuisvereniging werden de velden en materialen na gebruik schoongemaakt en ontsmet.

Er zijn in Diemen veel mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het DiemerNieuws sprak een van hen. Het betreft een vrouw van begin veertig die anoniem wil blijven. "Ik kreeg twee weken geleden een beetje hoofdpijn en een loopneus. Ik heb mij enkele dagen later laten testen en het bleek dat ik besmet was met het coronavirus. Ik ben er daarna flink ziek van geworden. De hoofdpijn werd steeds erger en ik kreeg er ook keelpijn bij. Ik heb gelukkig geen koorts gehad. Ik heb een aantal dagen in bed gelegen omdat ik niet in staat was om iets te doen. Ook daarna duurde het nog enige tijd voordat ik weer fit was. Ik ken overigens nog iemand van mijn leeftijd die corona heeft. Er gaan veel verhalen over corona rond, ook complottheorie├źn. We moeten uiteraard kritisch blijven. Maar ik heb zelf ervaren dat je er flink ziek van kunt worden."

In aanvulling op alle bestaande maatregelen en handhavingsacties zet de gemeente sinds woensdag samen met de winkeliersverenigingen Diemerplein, Kruidenhof en Gruttoplein coronawijzers in. Op een aantal drukke locaties in Diemen zullen zij het publiek nadrukkelijk wijzen op de in acht te nemen afstand van 1,5 meter en over looproutes. Met name in de Diemense winkelcentra, op de markt en rond het zwembad zullen de coronawijzers te vinden zijn. In de winkelcentra zullen de coronawijzers ook mondkapjes verstrekken.

De coronawijzers zullen in ieder geval voor een periode van vier weken actief zijn in Diemen. Als het nodig is zullen ze langer worden ingezet of op andere plekken. Ze zijn herkenbaar aan een blauw jack en een coronawijzer. De coronawijzers zijn de opvolgers van de eerder ingezette coronahosts. Die brachten op een vriendelijke en uitnodigende manier het bewustzijn over de 1,5 meter onder de aandacht, de coronawijzers zullen dat een stuk nadrukkelijker doen en ook het publiek aanspreken op de 1,5 meter afstand.

Nikki van Diemen en Stacey Boon van Salon van Diemen.