Het bedrag is later nog opgelopen.
Het bedrag is later nog opgelopen. Foto: Grishaver

Sponsorloop levert 12.505,50 euro op

De sponsorloop die de leerlingen van de brede school De Kersenboom in Plantage de Sniep drie weken geleden hebben gehouden, heeft maar liefst 12.505,50 euro opgeleverd.



DIEMEN De cheque met het ingezamelde bedrag van in totaal 12.505,50 euro is donderdagmiddag overhandigd aan Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Dit werd gedaan door twee moeders die hebben geholpen met de organisatie van de sponsorloop.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken schonk namens de gemeente Diemen een bedrag van 750 euro. De overhandiging van de cheques vond plaats tijdens een bijeenkomst in De Kersenboom. De bezoekers werden welkom geheten door directeur Caroline Naumovski van De Kersenboom. Ook aanwezig waren Sara de Vries, van het Comité Gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 en Riek Holman (103). Zij is inwoonster van Amsterdam en heeft in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis genomen en heeft zich hierover door een leerlinge van De Kersenboom laten interviewen. Daarnaast waren er diverse leerlingen van de school en een aantal ouders aanwezig. Vanwege de coronamaatregelen is dit een bescheiden bijeenkomst geweest. De sponsorloop was een initiatief van een aantal betrokken ouders van leerlingen van De Kersenboom om stil te staan bij 75 jaar bevrijding en bewustwording dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Alle 377 leerlingen van De Kersenboom deden mee aan de sponsorloop die werd gehouden op een van de voetbalvelden van SV Diemen. Het doel van de sponsorloop was om geld in te zamelen om de namen van zes leerlingen van de basisscholen in Diemen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd te adopteren. Hun namen worden vermeld op het Holocaust Namenmonument Nederland dat momenteel wordt gebouwd in de Weesperstraat in Amsterdam. Het monument is medio 2021 gereed. Het Holocaust Namenmonument is een initiatief van Jacques Grishaver. De opbrengst van de sponsorloop is ver boven verwachting. Hierdoor is het mogelijk om ook de namen van familieleden van de zes leerlingen uit Diemen te adopteren. Ook hun namen komen op het Holocaust Namenmonument. De Kersenboom adopteert in totaal 250 namen. Jacques Grishaver reikte aan Caroline Naumovski een certificaat met daarop de geadopteerde namen van de basisschoolkinderen uit aan De Kersenboom, te weten: Dora Norden, Samuel Norden, Marcus Polak, Saul Rotenberg, Luska Reich en Beppie Reich. Een bijzonder moment was de uitreiking van een certificaat aan mevrouw Riek Holman. De leerlingen Chhaya Grishaver en Lieve Leyedesdorff overhandigden haar het certificaat met daarop de namen van Emmy Uijekruijer en haar zoontje Robert Gillhaus. Emmy en Robert zaten ondergedoken bij Riek Holman, maar werden op straat opgepakt, gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. “Vergeten worden ze niet en nooit zullen zij vergeten worden.”





Riek Holman ontvangt certificaat.