Burgemeester Boog.
Burgemeester Boog. Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester Boog: ‘Ons gedrag moet corona bedwingen’

DIEMEN Het lijkt er sterk op dat we te maken hebben met een tweede golf van coronabesmettingen. Het aantal besmettingen in onze regio, en dus ook in Diemen, is enorm gestegen, en ook in de ziekenhuizen worden steeds meer mensen met COVID-19 opgenomen. Burgemeester Erik Boog maakt zich grote zorgen: "In de zorg zien we weer een grote toestroom van coronapatiënten. Het lijkt erg op de situatie van afgelopen voorjaar. We moeten daarom alles op alles zetten om te voorkomen dat in deze tweede golf van besmettingen weer vooral oudere en kwetsbare Diemenaren ernstig ziek worden of zelfs komen te overlijden.’

De maatregelen die deze week door de rijksoverheid zijn afgekondigd, noemt de burgemeester ‘pijnlijk, maar dringend nodig’. Belangrijkste aanpassingen zijn nu dat samenkomsten binnen van meer dan dertig personen zijn verboden, dat de horeca om tien uur ‘s avonds sluit en dat je thuis niet meer dan drie gasten mag ontvangen. Voor onze regio geldt bovendien het dringende advies om in winkels, cafés en restaurants, musea en overheidsgebouwen een mondkapje te dragen. Dat geldt in ieder geval voor de komende drie weken. Boog: "Hele stevige maatregelen, maar we zitten in een lastige fase. Veel mensen vinden het moeilijk om zich aan de gedragsregels te houden en dat is best begrijpelijk. Als je jong bent, wil je graag contact met je leeftijdsgenoten. Als je jarig bent, wil graag een feestje vieren. Je wilt graag samen van voetbal, een voorstelling of concert genieten. Allemaal heel begrijpelijk. Maar uiteindelijk bepaalt ons gedrag wel hoe effectief het virus bedwongen kan worden. En nu gaat dat echt niet goed."

"We moeten zelf de discipline opbrengen om onze sociale contacten te beperken. Dat werkt het beste. De lijn die het kabinet en ook de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland deze week in hebben gezet, is daar een vertaling van. Ik vraag van iedereen de verantwoordelijkheid om die regels na te leven. We kunnen als overheid echt niet controleren of u niet meer dan drie mensen ontvangt of dat iedereen die dat kan wel echt thuiswerkt. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom roep ik alle inwoners en ondernemers van Diemen dringend op om de komende weken extra verstandig, voorzichtig en alert te zijn op de naleving van de anderhalve meter en de hygiënerichtlijnen. Ook vraag ik iedereen met klem om sociale contacten zo veel mogelijk te beperken. Ik heb er vertrouwen in dat het ons als Diemenezen en Diemenaren lukt om samen de kracht op te brengen om deze fase door te komen en het aantal besmettingen effectief terug te dringen." Volgens de burgemeester hebben de scholen, de horeca en de sportverenigingen in Diemen in de afgelopen periode over het algemeen laten zien dat ze bereid en in staat zijn hun rol goed te pakken: "Gelukkig gaan de scholen, de sport en de horeca nog niet helemaal op slot. Dat is mooi en daar bouwen we op voort. Supermarkten vragen wel extra aandacht. Wij kunnen als gemeente daar geen verdere verbeteringen juridisch afdwingen, maar ik blijf ondernemers en klanten op hun verantwoordelijkheid wijzen. Ook daar is het van belang de gedragsregels na te leven en het dringende advies om mondkapjes te dragen op te volgen." De burgemeester vraagt ook aandacht voor de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis: "Die worden steeds groter. Denk maar aan horecaondernemers, aan culturele instellingen en sportverenigingen, allerlei ondernemers, aan jongeren en aan ouders die alle zeilen bij moeten zetten om hun kinderen goed door deze moeilijke tijd heen te helpen. Gelukkig is er van de zijde van het Rijk aandacht voor de financieel-economische kant van de zaak. Dat gaat niet iedereen helpen, maar er is gelukkig een mooi steunpakket. Ik wil vooral ook aandacht vragen voor de sociaal-psychologische kant van de crisis. Het is niet normaal om sociaal contact te beperken, maar dat moet nu even een tijdje. Dat geeft op heel veel plekken wel een naar en eenzaam gevoel. Geen bezoek, geen klandizie, geen familiefeestjes, soms eenzaamheid. Laten we dat aspect niet uit het oog verliezen en aandacht hebben voor elkaar. Een praatje maken met elkaar kan op anderhalve meter, een kaartje in de bus of een keertje extra bellen kan ook. Met dat soort menselijke gebaren kunnen we elkaar de crisis door helpen. En voor mensen die het soms niet meer zien zitten: zoek hulp! Er zijn genoeg instanties die graag helpen."

Boog wil niet bij de pakken neerzitten: "Ik blijf positief over de kracht van de Diemense gemeenschap. Ik hoop dat iedereen het vertrouwen houdt, want de nieuwe maatregelen zijn wel pijnlijk en ongemakkelijk, maar gezamenlijk kunnen we het tij keren. De crisis vraagt veel van ons, maar we moeten volhouden!"