De Pastorie, De Hoop en het voormalige klooster.
De Pastorie, De Hoop en het voormalige klooster. Foto:

Plan om De Pastorie te restaureren, te verduurzamen en tot leven te brengen

De huidige bewoner en een oud-bewoner van het klooster aan de Hartveldseweg willen De Pastorie (twee deuren verderop) restaureren, verduurzamen en tot leven brengen.







DIEMEN Initiatiefnemers Kelvin Covalo en Sander van Weers hebben na 3,5 jaar voorbereiding een bod uitgebracht en beogen een unieke plek te creëren zoals Diemen die nog niet kent.

Kelvin is toegepast psycholoog en freelancefilosofiedocent. Hij heeft vele jaren in het voormalige klooster aan de Hartveldseweg gewoond en woont sinds enige tijd elders. Sander runt al 15 jaar een bedrijf in het toerisme en woont momenteel nog in het klooster.

Kelvin: “Als jongetje van 5, nog vóór de heropbouw van De Hoop, speelde ik vaak in de achtertuin van De Pastorie en keek ik al op naar het majestueuze gebouw. Mijn vader, Sander van Weers en ik hebben inmiddels vele jaren De Pastorie bewonderd en uitvoerig nagedacht over een nieuwe bestemming. Eén ding stond vanaf het begin voorop: de restauratie en instandhouding van dit prachtige historische gebouw. Het redden van de in slechte staat verkerende pastorie is uitdagend, maar daarvoor hebben wij natuurlijk een goed plan. En niet onbelangrijk: de eigen middelen om zowel aankoop als restauratie te bekostigen zijn ruimschoots aanwezig.”

Kelvin licht de plannen toe: “Op de begane grond wordt een kunst- & cultuurcafé met huiskamergevoel gerealiseerd, gericht op creativiteit en inspiratie door middel van kunst, muziek, spoken word, filosofie, lezingen, conversatiestarters en spellen.” Op meerdere momenten per week worden zowel kleinschalige bijeenkomsten als iets uitgebreidere evenementen ingepland.

Deze ‘huiskamer van het dorp’ trekt koffieleuten, zzp’ers, creatievelingen, studenten, oude bekenden van het gebouw en ook de vele nieuwe Diemenaren aan. “Wij bieden iedereen overdag een plek voor een koffiedate met bekenden of een informeel werkoverleg met collega’s. Een plek om ‘s middags te genieten van een vers stuk taart met de familie en ’s avonds van een hapje en drankje met relaties. En het belangrijkst vinden wij dat de pastorie een plek wordt waar bezoekers regelmatig een dosis inspiratie voorgeschoteld krijgen en geprikkeld worden op vele vlakken.”

Naast het kunst- en cultuurcafé, dat te allen tijde toegankelijk is, komen er op de begane grond multifunctionele ruimtes waar workshops en buurtinitiatieven plaatsvinden. “Wij willen creatieve en maatschappelijke initiatiefnemers uit de buurt een handje helpen door hen een plek te bieden om laagdrempelig samen te komen om hun ideeën gestalte te geven.” De ruimtes zijn daarnaast uitermate geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen, dus ook bedrijven zijn van harte welkom om deze multifunctionele ruimtes te huren.

Op de eerste verdieping komt een bed and breakfast

Boven het kunst- & cultuurcafé worden unieke verblijven gerealiseerd: “Op de eerste verdieping creëren wij een bed and breakfast, met een keuze uit vier kamers waarvan het historische karakter volledig bewaard blijft. Op de tweede verdieping wordt een woning gecreëerd, die dankzij de open ruimte en het weergaloze houtwerk een authentiek karakter heeft. Wij hebben gekozen voor het kunst- & cultuurcafé omdat we De Pastorie voor alle inwoners van Diemen toegankelijk willen houden en dolgraag een vernieuwend concept willen introduceren, gericht op gezond eten en drinken en inspiratievolle programmering. Daarnaast weten we dat de torenhoge restauratie- en instandhoudingskosten voor het gebouw zonder horeca niet of nauwelijks terug te verdienen zijn. Met een horecavergunning is de toekomst van De Pastorie echter verzekerd. De bed and breakfast wordt door de horeca gecomplementeerd, want de gasten maken er gebruik van tijdens hun ontbijt. Een belangrijke reden voor toevoeging van de bed and breakfast is dat er nauwelijks aanpassingen gedaan hoeven worden aan de eerste verdieping. Het zo min mogelijk willen wijzigen aan het gebouw bracht ons ook bij de woning bovenin: eerder onderzoek wees uit dat voor bedrijfsmatig gebruik en gebruik voor grotere groepen er op de bovenverdieping een brandtrap gecreëerd moet worden. Die zou aan de buitenkant moeten worden geplaatst en zou daarmee het monumentale aanzicht van gebouw ontsieren. Bij een woning geldt deze verplichting echter niet en blijft het aanzicht intact.”

Duurzaamheid komt hoog in het vaandel te staan. Om de voetafdruk klein te houden wordt allereerst het gebouw zo volledig mogelijk onder handen genomen. Daarna ligt de focus op de bedrijfsvoering: “Veel biologisch op de kaart, minimalisatie van verpakkingen en transport en het stimuleren van duurzame keuzes door bijvoorbeeld gasten aan te moedigen om de auto te laten staan.”

Als aanjager van kunst en cultuur, met meerdere bijeenkomsten en evenementen in de week, zien zij toekomst in een samenwerking met naburig gebouw De Hoop. Op dit moment vinden in De Hoop helaas maar sporadisch evenementen plaats. “Ons concept sluit naadloos aan op de bestemming van De Hoop, waardoor wij kunnen bijdragen aan een structurele invulling van hun programmering. Stadsherstel, de eigenaar van De Hoop, heeft ons eerder laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in een samenwerking om de exploitatie van De Hoop te verbeteren.”

Al in een vroeg stadium hebben zij de politieke partijen van Diemen benaderd en hun plan is in de breedte met enthousiasme ontvangen. Kelvin: “De fracties met wie wij spraken hebben zich bereid getoond om waar mogelijk ons initiatief te steunen. Het is nu afwachten aan wie de pastorie gegund wordt. Sander en ik staan in elk geval in de startblokken en hebben veel zin om Diemen er een unieke plek bij te geven.”