B en W: Coronaregels nageleefd tijden bezoek mevrouw Santokhi

DIEMEN De gemeente heeft zich aan de coronaregels gehouden tijdens het informeel werkbezoek van mevrouw Santokhi, de echtgenote van de president van Suriname. Dit schrijft het college van B en W in de antwoorden op vragen van de Ouderenpartij Diemen.

Peter Prins, de fractievoorzitter van de Ouderenpartij Diemen vroeg onder meer aan het college van B en W of mevrouw Santokhi, die op 12 september op Schiphol is aangekomen, niet in quarantaine had moeten gaan.

"De gemeente heeft een verplichting om het gemeentehuis zo in te richten dat de regels van de noodverordening worden nageleefd en dat een samenkomst voldoet aan de coronaregels. Dit is het geval en de regels werden goed nageleefd. De gemeente heeft geen verplichting om gasten of bezoekers te vragen naar (of te controleren op) bijvoorbeeld gezondheidsklachten, een mogelijk quarantaine-advies, testuitslagen etc. Dit gebeurt ook niet, want dit is een verantwoordelijkheid van de bezoeker of de gast zelf. Dat is ook hier het geval", aldus het college van B en W. Het bezoek was snel georganiseerd. De gemeente kreeg op 14 september de vraag of het mogelijk was dat mevrouw Santokhi op dinsdag 15 september langs zou komen voor een gesprek van een uur op het gemeentehuis van Diemen. Zij wilde graag een gesprek met de burgemeester en met een aantal mensen die betrokken zijn bij Diemen én Suriname. De Ouderenpartij Diemen wilde ook weten of burgemeester Boog toezeggingen heeft gedaan tijdens het bezoek. "De burgemeester heeft aangegeven dat Diemen graag iets wil betekenen in de nieuwe samenwerking tussen Suriname en Nederland, bijvoorbeeld door het delen van expertise, kennis en netwerken. Hoe dit er precies uit zou kunnen zien, moet nog besproken worden. Overigens heeft de burgemeester niet een suggestie gedaan voor een stedenband, zoals in sommige media werd gesuggereerd. Dat voorstel kwam vanuit de Surinaamse delegatie. Zo’n (formele) stedenband heeft overigens ook niet onze voorkeur. Bij voorkeur zien wij dat inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers uit Diemen zelfstandig een rol hierin gaan spelen."