De pastorie aan de Hartveldseweg.
De pastorie aan de Hartveldseweg. Foto: Allard Faas

Plan om de pastorie een buurtfunctie te geven

DIEMEN Stadsherstel Amsterdam gaat proberen om de pastorie aan de Hartveldseweg 24 te kopen. De pastorie staat sinds medio augustus te koop. Het gebouw uit 1882 is een rijksmonument. De pastorie is eigendom van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden.

Als Stadsherstel Amsterdam eigenaar wordt van de pastorie gaan Allard Faas en zijn vriendin Cora Bronkers het pand exploiteren. Faas en Bronkers wonen vier jaar in het centrum van Diemen en huren de pastorie al 3,5 jaar van de huidige eigenaar, de rooms-katholieke parochie Sint Petrus’ Banden.

Werkzaamheden

Allard is fotograaf en filmmaker, Cora is beeldredacteur en yogadocent. Zij gebruiken een deel van het gebouw om hun werkzaamheden uit te oefenen, andere ruimtes in de pastorie worden verhuurd aan fotografen en filmmakers. Ook organiseren Allard en Cora regelmatig kleinschalige activiteiten in de pastorie. Allard: "We wisten dat Stadsherstel interesse had in het pand.”

Exploitatieplan

Allard: “Wij hebben Stadsherstel benaderd met een exploitatieplan waarbij we ook hebben laten zien wat we allemaal al deden in de pastorie. Er was meteen een klik. Stadsherstel is al eigenaar van de voormalige schuilkerk De Hoop die vlak naast de pastorie ligt. Daar sturen we nu wel eens klanten naar door. Stadsherstel heeft als geen ander kennis hoe je een rijksmonument moet opknappen en onderhouden. Voor ons dus een perfecte partner.”

Gerenoveerd

Het pand moet grondig gerenoveerd worden. De laatste modernisatie stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De staat van de kozijnen, maar ook het dak en de fundering laten te wensen over.

Buurtfunctie

“Voor ons en Stadsherstel is het belangrijk dat de authentieke elementen bewaard blijven. Dat is waarvoor fotografen en filmmakers nu bij ons komen. Maar wanneer het pand is opgeknapt kunnen we er meer verschillende activiteiten met een buurtfunctie gaan huisvesten”, aldus Allard.

Tijdelijk

Faas en Bronkers begonnen 3 jaar geleden heel kleinschalig. Allard: “We wisten dat wat we deden tijdelijk zou kunnen zijn. Het waren dus eerst collega’s en vrienden die langskwamen, maar in het laatste jaar ontvingen we zo’n 60 producties. Van klein, studenten van de filmacademie, tot groot zoals de videoclip voor de Nederlandse inzending van het Songfestival en Baantjer De Film. Corona zorgde net als overal voor een kleine dip, maar de interesse groeit nog steeds en er komen iedere week fotografen en filmmakers die de pastorie ‘ontdekken’.”

Exposities

De afgelopen jaren zijn ook regelmatig kleine events geweest zoals exposities, lezingen en een kerstmarkt. Sinds begin dit jaar zijn er yogalessen in de tuin of in kleine groepjes binnen. “Dit zijn belangrijke elementen voor de invulling van de pastorie zoals wij die voor ogen hebben. We willen ook een plek zijn voor de buurt.”

Zolder

De zolder wordt een yogazaal, de oude woonvertrekken foto- en filmstudio's en beneden komt een huiskamer die toegankelijk is voor iedereen.

Thee drinken

Allard: “Het wordt geen restaurant of café. Die zijn er al in Diemen. Het wordt de plek waar mensen na de yogales nog even thee kunnen drinken en waar crews kunnen lunchen. En hoe leuk is het dan dat je als Diemenaar er ook even een kopje koffie kan drinken? Een huiskamer voor Diemenaren en Diemenezen.”

Veel belangstelling

De belangstelling voor de pastorie is groot. De afgelopen tijd er waren vijf kijkdagen nodig om iedereen met interesse het pand te laten zien. Toch denken Allard en Cora een goed kans te maken.

Goede band

Allard: “Het is niet zo dat we voorgetrokken zullen worden. Het kerkbestuur, met wie we altijd een goede band hebben gehad, heeft laten weten dat het een objectieve verkoop wordt en dat is terecht. Maar we hebben een heel goed en degelijk plan dat we zonder extra subsidies kunnen uitvoeren. De 3,5 jaar ervaring die we hebben, waarin we het pand door en door hebben leren kennen nemen we mee. Met Stadsherstel als partner wordt het pand niet alleen heel goed opgeknapt, het blijft ook toegankelijk voor alle inwoners van Diemen."