Veel ouders zetten zich in als vrijwilligers.
Veel ouders zetten zich in als vrijwilligers.

Leerlingen van De Kersenboom enthousiast tijdens sponsorloop

Leerlingen van de brede school De Kersenboom in de wijk Plantage de Sniep hebben vrijdagmiddag deelgenomen aan een sponsorloop.





DIEMEN Met het geld dat de sponsorloop heeft opgeleverd worden de namen geadopteerd van de leerlingen van de basisscholen in Diemen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Hun namen worden vermeld op het Holocaust Namenmonument Nederland dat momenteel wordt gebouwd in de Weesperstraat in Amsterdam. Het monument is medio 2021 gereed.

Alle 377 leerlingen van De Kersenboom deden mee aan de sponsorloop die werd gehouden op een van de voetbalvelden van SV Diemen op Sportpak Diemen, tegenover het gebouw van De Kersenboom. De leerlingen waren verdeeld over drie groepen: de onderbouw (groepen 1 en 2), de middenbouw (groepen 3 tot en met 5) en de bovenbouw (groepen 6 tot en met 8). De groepen startten op verschillende tijden aan de sponsorloop. Het was eerst de beurt aan de onderbouw. De jongste kinderen moesten rondjes van 150 meter afleggen, de leerlingen van de middenbouw moesten 10 minuten om een half voetbalveld rennen en de oudste kinderen stonden voor de opdracht om 15 minuten rondjes rond een heel voetbalveld te rennen. Diemo, de kindermascotte van Daarom Diemen, was ook aanwezig. Het was mooi om te zien dat Diemo zeer enthousiast werd begroet door de jongste kinderen. Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken was ook aanwezig. Hij gaf het startsein voor de verschillende races. De Kersenboom kreeg veel hulp van ouders van leerlingen. Een aantal ouders stond lang de kant van het veld van SV Diemen. "Ik word er al moe van als ik er naar kijk", zei een vader lachend, terwijl hij een van zijn kinderen langs het voetbalveld zag rennen. "Ik vind dit een goed initiatief." Caroline Naumovski, directeur van De Kersenboom, is tevreden over het verloop van de sponsorloop. "Dit hadden we echt even nodig: een activiteit waar alle kinderen van de school aan konden meedoen en voor zo'n mooi doel. De kinderen waren blij en trots. Na afloop hebben zij allemaal een ijsje gekregen." Wethouder Klaasse zal op vrijdag 25 september de uitreiking van de certificaten verrichten. Bij deze bijeenkomst zullen ook Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Sara de Vries, van het Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945, en Riek Holman aanwezig zijn. Riek Holman is 103 jaar en inwoonster van Amsterdam. Zij heeft in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis genomen. Chhaya, een leerling van de Kersenboom, heeft een interview gehouden met Riek Holman.https://www.youtube.com/watch?v=2IudAiDnVaI




Wethouder Jeroen Klaasse gaf het startsein.