Het Van Gemertplantsoen.
Het Van Gemertplantsoen.

Het Van Gemertplantsoen is een troosteloze vlakte

Nu vrijwel alle bomen op het Van Gemert-plantsoen gekapt zijn schrikken veel inwoners van Diemen als ze de troosteloze kale vlakte zien.

DIEMEN - Waar het Van Gemert-plantsoen tot voor kort een groene oase was, resteert er nu een dorre vlakte met aarde en zand. Ook zijn er bomen langs de Ouddiemerlaan gekapt.

Het kappen van de bomen was nodig omdat er een bouwplaats wordt ingericht en een tijdelijke weg en een tijdelijke spoorwegovergang worden aangelegd die nodig zijn omdat de spoorwegovergang bij het NS-station in het centrum wordt vervangen door een tunnel. Die tunnel moet in 2023 klaar zijn. Een aantal buurtbewoners heeft zich lange tijd verzet tegen de kap van de bomen. Zij hebben zich verenigd in de werkgroep Spaar De Bomen en hebben allerlei voorstellen gedaan om de schade te beperken

Weer groen

Zij hebben echter nul op het rekest gekregen. De gemeente zag geen andere mogelijkheid. De gemeente heeft wel toegezegd dat een groot deel van het Van Gemertplantsoen weer groen wordt nadat de tunnel gereed is. Over de inrichting van het Van Gemert-plantsoen wordt in de toekomst overleg gepleegd met buurtbewoners. Het groen zal echter wel uit een kleiner oppervlak bestaan dan in het verleden. Een deel van het Van Gemertplantsoen wordt ingericht als parkeerterrein. Het parkeerterrein aan de achterkant van het station verdwijnt omdat daar volgens de huidige plannen sociale huurwoningen worden gebouwd.

Werkgroep

Werkgroep Spaar de Bomen, met als woordvoerder Ivonne Tilman, heeft zich lange tijd verzet tegen de plannen om zoveel bomen te kappen. Na de kaalslag heeft zij een e-mail gestuurd aan het college van B en W en alle fracties in de gemeenteraad. Dit naar aanleiding van de oproep van de afdeling GroenLinks in Diemen om kandidaten voor te dragen voor het Groene Lintje dat jaarlijks door die partij wordt uitgereikt

Deel van Van Gemertplantsoen wordt in toekomst weer groen

Andere lintjes

Tilman doet in een badinerende e-mail het voorstel om ook andere lintjes uit dan het Groene Lintje uit te reiken. Zij is van mening dat wethouder Lex Scholten in aanmerking komt voor een lintje voor standvastigheid. Tilman: "Wethouder Scholten dient dit lintje te krijgen voor zijn vastberaden houding om de plannen voor de onderdoorgang er zonder één enkele aanpassing doorheen te krijgen. 183 bomen, zeg maar een heel bos, met de grond gelijk maken, daar moet je lef voor hebben. Bezwaren, wijzigingsvoorstellen en smeekbeden van de werkgroep Spaar de Bomen, die tevergeefs de aandacht vestigde op de milieu-problematiek (ernstige luchtvervuiling) en onherstelbaar verlies aan natuurschoon. Dit alles liet hij onverstoorbaar langs zich heen gaan."
Zij vindt dat het lintje voor inschikkelijkheid naar de fractie van GroenLinks moet gaan. "GroenLinks verdient dat lintje voor de bereidheid om alle met de mond beleden idealen voor een groenere en milieubewustere toekomst te verloochenen en geen enkele weerstand te bieden aan de kaalslag die dan toch heeft plaatsgevonden." Als het aan Tilman ligt krijgt de fractievoorzitter van GroenLinks Hilda van 't Riet een lintje voor originaliteit: "Zij stelde mij na mijn uitvoerige pleidooi tijdens de raadsvergadering van 30 januari 2020 de intelligente vraag of ik misschien bedoelde dat het hele plan van de onderdoorgang maar beter niet uitgevoerd kon worden, zodat alle bomen konden blijven staan."

Pleidooi

Ivonne Tilman heeft echter ook een idee wie er wel in aanmerking komen voor de Groene Lintjes: Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD, en Janneke de Graaff, fractievoorzitter van het CDA. Tilman: "Zij hielden beiden een warm pleidooi om zoveel mogelijk bomen te sparen, vooral de waardevolle bomen op het Van Gemert-plantsoen. Maar het zal wel weer iemand worden die zijn tuin vol leuke plantjes heeft gezet; daar kun je je geen buil aan vallen."

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente reageert op de kwestie: "We begrijpen de emoties die het kappen van bomen losmaakt. We hebben de keuze gemaakt om een spooronderdoorgang te bouwen omdat dit de doorstroming op de Ouddiemerlaan (verbinding Diemen-Noord en het Centrum) en de veiligheid van het verkeer ten goede komt. Nood- en hulpdiensten, bus- en overig wegverkeer hoeven straks geen rekening meer te houden met gesloten spoorbomen. De onderdoorgang draagt bij aan toegankelijkheid en bereikbaarheid, en verbetert de verkeersveiligheid rondom het station."

Consequentie

"De consequentie van die keuze is dat er bomen gekapt moesten worden voor de aanleg van een tijdelijke spoorovergang en omleidingsroute, een bouwterrein en voor de onderdoorgang zelf. Er is voortdurend en zorgvuldig gekeken naar mogelijkheden om bomen te sparen. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er 17 bomen verplant kunnen worden naar elders in Diemen. Na de aanleg van de spooronderdoorgang komen er weer evenveel bomen terug als er gekapt zijn. Bij de herinrichting van het gebied gaan we bewoners betrekken", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Reactie GroenLinks

Hilda van ’t Riet, fractievoorzitter GroenLinks: "De tunnel bij het spoor is belangrijk voor Diemen. Het aantal treinen neemt sterk toe. Daar is GroenLinks blij mee, want treinverkeer is duurzaam. En nu gaan de spoorbomen al zeer vaak dicht, wat hinder geeft aan het verkeer, waardoor hulpdiensten moeten wachten en er soms echt gevaarlijke situaties ontstaan. De tunnel lost deze problemen op. Dat hiervoor een groot aantal bomen gekapt moest worden, vinden wij ook pijnlijk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente met de omwonenden in gesprek gaat om samen te bepalen hoe de ruimte rondom het spoor opnieuw wordt ingericht. GroenLinks zal er zeker op toezien dat er dan zoveel mogelijk nieuwe bomen worden geplaatst."